Géza
-11 °C
-4 °C

Fischer Iván tervezi a berlini fal 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést

2014.11.03. 13:20
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a berlini Konzerthaus zeneigazgatóját kérte fel a német kormány, hogy november 9-én, a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tervezze meg és vezényelje le a a berlini Konzerthaus nagytermében sorra kerülő ünnepélyes megemlékezést .

A ünnepélyes megemlékezésen részt vesz Angela Merkel kancellár és Joachim Gauck államfő. A meghívottak között ott van Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió elnöke és Németh Miklós volt magyar miniszterelnök is. Berlinben november 9-ére egész napos ünnepségsorozatot terveznek. Délelőtt Angela Merkel nyitja meg a berlini fal történetével és emlékezetével foglalkozó emlékhely és dokumentációs központ (Gedenkstätte Berliner Mauer) új állandó kiállítását. A hivatalos évfordulós megemlékezés délután a Konzerthausban folytatódik, a Fischer Iván közreműködésével megvalósuló eseményen Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke mond ünnepi beszédet.

 A Brandenburgi kapunál este népünnepélyt tartanak Bátorság a szabadsághoz címmel, a szabadtéri koncerten fellép többek között Peter Gabriel és Paul Kalkbrenner is. Az ünnepség csúcspontja a Fényhatár (Lichtgrenze) nevű esemény, annak a 8 ezer fehér, világító léggömbnek a feleresztése lesz, amelyet az egykori fal nagyjából 12 kilométeres - a világhírű Checkpoint Charlie-tól egészen a leghosszabb megmaradt falszakaszig, az East Side Galleryig tartó - belvárosi szakaszánál helyeznek el.

A berlini fal leomlásának közvetlen előzménye az volt, hogy Günter Schabowski, az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP politikai bizottságának tájékoztatáspolitikáért felelős titkára 1989. november 9-én Berlinben tartott nemzetközi sajtóértekezletén bejelentette, hogy a keletnémet vezetés utazási és kivándorlási könnyítésekről határozott, majd egy olasz újságírónak a rendelkezés életbe lépésének idejét firtató kérdésére válaszolva közölte, hogy az új szabályok haladéktalanul életbe lépnek.

A bejelentés után kelet-berliniek tízezrei özönlöttek a határátkelőkhöz, hogy átjussanak Nyugat-Berlinbe. Az NDK-s határőrök tanácstalanok voltak, mert semmilyen utasítást nem kaptak, végül aztán nem sokkal éjfél előtt a tömeg nyomására a Bornholmer Strassén megnyílt az első átkelő, amely végérvényesen elvezetett a berlini fal leomlásához, egy évvel később pedig a német újraegyesülés megvalósulásához.