Nincs nyugta a Weöres-szobornak

2014.11.13. 11:38
Pár napja lisztet kapott a nyakába, most pedig kirúzsozták.

A pécsi Király utcában Weöres Sándor frissen felavatott szobrának száját csütörtökön valaki kirúzsozta, majd a festéket jól szét is kenték. Nem ez volt az első támadás a szobor ellen, már a hétfői szoboravatás is botrányba fulladt, akkor Böszörményi István pécsi szobrász leöntötte liszttel az alkotást. Lehetett számítani rá, hogy viták lesznek a Weöres-szobor körül, előzőleg már többen tiltakoztak a szobor miatt a Facebookon is.

A probléma természetesen nem a költő, hanem a szobrász, Kligl Sándor személye, akit pécsi művészkörökben nem nagyon kedvelnek. Sokan giccsesnek tartják az alkotásait, de a legnagyobb probléma vele szemben az, hogy Kligl annak ellenére kapott az NKA-tól pénzt a szoborra, hogy az NKA-bizottság tagjaként nem is pályázhatna.

239690 141113-weores-ruzs-1-600
Fotó: bama.hu

Kligl 2012 októbere óta az NKA bizottságában is tevékenykedik, ennek ellenére számos NKA-s megrendelést kapott köztéri szobrok legyártásra. A szobrász felesége Lengyel Györgyi, aki jelenleg az Emmi közigazgatási államtitkára, korábban a a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója is volt. A Bama szerint a Weöres-szobor 18,4 millió forintba került, ebből ötmilliót a Nemzeti Kulturális Alap adott, a maradékot az önkormányzat állta.