Melyik gyorsabb: a fixi vagy a Babetta?

2014.11.14. 18:08
Erős programokat ígér és kiemelten fontos kérdéseket feszeget a mostani hétvége is. Tudja például, miért vannak olyan messze a székek egymástól a HÉV-megállóban? Hogy melyik zenekar lopja az áramot a felvételeihez? És vajon ki az avantgárd zene Federerje? Programajánlónkból minden kiderül.

Itt jönnek az alaszkai favágók (péntek)

Megjelent a idei harmadik EP-je, a három kicsiből pedig így végre összeállt a zenekar idei nagylemeze is. Beck Zoltán énekes-frontember elárulta, hogy valószínűleg ez a zenetörténelem első olyan lemeze, amelynek elkészítéséhez lopni kellett az áramot, mivel az sajnálatos módon elment. A három részből összeállt albumot most élőben is bemutatja az együttes az Akváriumban. Péntek, 21:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

Tom Select ezúttal a berlini Oskar Offermannt hozza el hazánkba, aki szettjeivel folyamatosan járja a világot, és látogatja a legfontosabb klubokat, Amerikától kezdve, Európán át, egészen Japánig. Sűrű menetrendjébe belefért egy budapesti buli is, amelyre egy mintegy három órás szettel készül. Deep techno meets alaszkai favágó house. Péntek, 23:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

A Zola Jesus és az M83 előtt már bizonyított Belle Belle nevű projektjével Nagy Bence, aki eleinte rövidfilmek alá írt zenét, majd innen kóstolt bele a szintetizátoros dalírásba. Tudatosan magányos alkotó, ahogy a vele fellépő barátja is, Magyar Máté, aki The Boy and the Tele néven ír dalokat. Ő inkább gitározik. A fellépők a belépő árát a közönségre bízzák, és arra kérnek mindenkit, a koncertek alatt igyekezzenek csendben maradni. Péntek, 20:00, Hátsó Kapu (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 13.)

Here Comes The Indian név alatt új bulisorozat indul a Központban, ami csupa újdonságot és nagyon új popzenéket ígér. "Összepakoljuk, mi volt izgi a kedvenc blogjainkon az elmúlt egy hónapban" – mondja a projekt gazdája, Szobahipszter Ákos. Péntek, 22:00, Központ (Budapest, VII. kerület, Madách Imre út 5.)

Federer egy Babettán (szombat)

"Colin Stetson olyan az avantgárd zenében, mint Federer a teniszben" – mondják a michigani szaxofonosról, aki az Electrify sorozat hatodik állomásán lép majd fel a Trafóban, és olyan nevekkel szokott együttműködni, mint Tom Waits, Laurie Anderson vagy Sinéad O'Connor. Rajta kívül játszik még Mika Vainio, aki a januárban elmaradt koncertjét pótolja, valamint Tóth Pál és Halmos András duója is. Szombat, 20:30, Trafó (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

1977-ben, a punk áttörésének évében alakult a brit Mekons, melynek dobosa, az azóta elismert képzőművésszé váló Jon Langford most a Gólyában lép majd fel. Dolgozott például a Sisters of Mercy-vel, segített fellendíteni Johnny Cash karrierjét, továbbá számos dokumentumfilm interjúalanya is volt. Elkíséri a legendás Fall egyik alapítója, akinek későbbi, Blue Orchids nevű bandája a Velvet Undergrounddal szorosan együttműködő Nico kísérőzenekara lett. Szombat, 20:00, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)

Egy éves lett Magyarország első számú indie-klubja, a Beat on the Brat, ami a nevéhez méltóan egy Ramones-feldolgozászenekarral ünnepel majd. Az ő nevük a Romanes, a parókás koncertjük után pedig az elmúlt év legautentikusabb helyi lemezlovasai pakolgatják majd a számokat. Szombat, 20:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Beat On The Brat Ramones (Live Last Show)

Az évezred összecsapását ígérik a Dokkerman és a Fixi 4 zenekarok, akik nézeteltérésüket szeretnék tisztázni szombati koncertjeikkel. Azon különböztek össze, hogy melyik kétkerekű jármű a gyorsabb: a fixi vagy a babetta. A vitát a közönség dönti majd el: akinek a koncertjén többen táncolnak, annak lesz igaza. Szombat, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Nagyárpi, itt vagyok! (vasárnap)

Jó hír a keménylegényeknek, hogy a hét utolsó napján a Dunán darál majd az egyik legfontosabb New York-i hardcore-zenekar, a Madball. Az Agnostic Front mellékprojektjeként indultak, rajongók ezreit zsebelték be maguknak, majd néhány éve majdnem feloszlottak, de végül megmenekült a zenekar, és most újra Magyarországra látogatnak. Előttük a bolgár Last Hope és a magyar Don Gatto melegíti be a közönséget. Vasárnap, 20:30, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Este az olasz Minimal Klezmer trió játszik majd az Aurórában, akik a kelet-európai és zsidó zenék szeretetéből kezdtek el közösen dalokat írni csellón, klarinéton, melodikán és több más hangszeren. A koncert előtt öt évnyi filmklub anyagát vetítik majd a helyszínen, vagyis már délután háromkor elindul a maratoni mozizás. Levetítik például Fila Zsófi Nagyárpiját, Szimler Bálint Itt vagyokját, Kemény Lili Édes jó anyádját, és az is kiderül, miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban. Vasárnap, 15:00, Auróra (Budapest, VIII. kerület, Auróra utca 11.)