Hongkong a szupergazdag nők városa

2014.11.20. 17:21

A hongkongi The Standard napilap csütörtöki számában a svájci UBS bank hongkongi részlegének, valamint a Wealth X kutatóintézet közös tanulmányát idézi. A kutatás feltárta, hogy a legalább 30 millió amerikai dollárnyi vagyont maguknak tudhatók negyede nő. Ezzel az aránnyal Hongkong minden egyéb vizsgált országot és közigazgatási egységet lényegesen megelőz.

A legtehetősebbekből Hongkongban jelenleg több mint 3300 főt tartanak nyilván, ez 5 százalékos növekedés a tavalyi méréshez képest. Ők a lakosság alig 0.05 százalékát teszik ki, ám a teljes vagyon 60 százaléka felett rendelkeznek a jelentés szerint. 

A szakértők kiemelték azt is, hogy a szupergazdagok koncentrációja az egész világon itt a legmagasabb, a globális átlagnak a hússzorosa. Folyamatos növekedését főképp olyan erényeknek köszönheti, mint az üzletkötés gyorsasága, a magas életszínvonal, fejlett városi jellege, kultúrája, klímája és a pénzügyi cégek fokozott jelenléte. A tanulmány kitér arra is, hogy a Hongkongi szupergazdagok többsége nem a saját maga által megalapozott egzisztenciájával került fel a listára, hanem javarészt a korábbi, 1980-as és 1990-es években bekövetkezett növekedésben meggazdagodó mágnások gyermekei. A szupergazdag nők aránya ezzel is magyarázható. 

A legtehetősebbek nem meglepő módon a pénzügyi és banki szférában szerezték vagyonukat, de az igantlanpiacon meggazdagodók aránya is magas. 

A szupergazdagok számának növekedése Hongkongon túl az egész ázsiai térségre jellemző. Számuk az előző évhez képest 4,8 5 százalékkal nőtt, míg vagyonuk közel 6 százalékkal gyarapodott a jelentés szerint.