Nem volt háború! Nem volt rendszerváltás!

2014.11.21. 16:24
Beköszöntött a hideg, mi pedig bulikkal és koncertekkel tiltakozunk a zimankó ellen. Megismerhetjük impotens generációnk kultúrharcosait, Kozsót és Dr. Albant, de lesz még szexi boogie-woogie és sci-fi punk-funk is. Az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

Anarchia, utópia, forradalom (péntek)

A sajtóanyag impotens generációnk kultúrharcosának nevezi Eclair Fifit, dj-t, producert, szervezőt, grafikust és dizájnert. A brit lány mindemellett a Hudson Mohawke által alapított LuckyMe kiadó lelke is egyben, 16 éves kora óra rádióműsorokat vezet, és otthonosan mozog a legmenőbb európai klubokban is. Ezúttal a Toldit is beveszi. Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

A belga Olivier Grégoire, azaz Kolombo őrületes diszkózással és eklektikus szettel veszi be az Akvárium kistermét. A szervezők azt üzenik: "a csajokat külön kérjük, hogy sexy boogie woogieval marasztalják a művészurat, hogy ismét meg tudjuk hallgatni, mivel zár hajnalban egy végeláthatatlan szettet". Péntek, 23:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

"Nem volt háború, nem volt forradalom, nem volt rendszerváltás!" – ezzel a felkiáltással adnak operettkoncertet a Tudósok a Ludwig Múzeumban. A zenekar az Anarchia. Utópia. Forradalom. című kiállításon vezeti körbe a hallgatóit, vagy ahogyan ők fogalmaznak, a művészeti alkotások, a társadalmi kataklizmák, illetve az egyéni szabadság és poétika ingoványos talaján. Péntek, 20:00, Ludwig Múzeum (Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.)

Amerikából jöttem név alatt tart lemezbemutató ráadáskoncertet a new orleans-i zenét játszó Jambalaya, akik nemrég tértek haza az Egyesült Államokból, ahol együtt turnéztak Little G Weevillel, vagyis a magyarral, aki lenyomta Amerikát. A koncert előtt a blues-szakértő Nemes Nagy Péter tart tengerentúli élménybeszámolót videókkal, képekkel és persze jó kis sztorikkal. Péntek, 21:00, Muzikum Klub & Bisztró (Budapest, VIII. kerület, Múzeum utca 7.)

Minősíthetetlen eufória (szombat)

A kilencvenes évek minden bizonnyal legrettenetesebb oldalát idézi fel egy estére a Total Dance fesztivál, ahol olyan nevek csinálják majd meg a nosztalgiabulit, mint az Alice DeeJay, a Culture Beat, Dr. Alban, a La Bouche vagy a Masterboy. Magyar részről sem különb a felhozatal, fellép például a Kozmix, az UFO, a Splash, Zoltán Erika és az Ámokfutók. Szombat, 18:00, HUNGEXPO – G Aréna (Budapest, X. kerület, Albertirsai út 10.)

"Itt van ez a vidéki, pálinkás hülyegyerek, aki elindult masírozni a hatalomért" – mondta nekünk másfél éve hazánk miniszterelnökéről Barcs Miklós, a Flash elvonós-négyes frontembere. A zenekar, melynek fellépései eseményszámba mennek, most kegyetlen évadzáró koncertre készül. Előttük a Nagyvillany melegíti be az egybegyűlteket. Szombat, 21:15, RoHAM Bar (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 22.)

A Dansmusiq brigád ezúttal az amszterdami Young Marcót hozza el Budapestre, aki eklektikus, izgalmas irányzatokat felsorakoztató szettjeivel gyűjti magának a szimpatizánsokat szerte a világon. Hatásai között megtalálható többek között Steve Reich, a no wave, a detroiti techno és az italodiszkó is. "Minden csupa egzotikum, csilingelés és eufória" – fogalmaznak a szervezők. Szombat, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Punk & Core név alatt három zenekar is játszik majd a Cinema Rock Caféban: fellép a Safranek, a Lepra és a hasonlóan beszédes nevű Faterkiller, akik – saját bevallásuk szerint – minősíthetetlen zenészek ugyan, mégis minőségi punkot játszanak. Közben a moziteremben karaoke lesz majd egy dögös fiatal lány, Anna vezénylésével. A helyszín készpénzmentes, vagyis az apróval való vesződés helyett a fesztiválokról már jól ismert feltöltőkártyával lehet majd fizetni a pultnál. Szombat, 21:00, Cinema Rock Café (Budapest, V. kerület, Haris köz 3.)

Nők és szivar (vasárnap)

Többször is megfordult már Magyarországon az egyesek szerint acid-rave sci-fi punk-funkot játszó Klaxons, idei szigetes koncertjüket mégsem szerettük annyira, noha erényeiket akkor sem vitattuk, sőt, profi fesztiválzenekarként jellemeztük őket. A hajdani nurave-mozgalom zászlóshajójaként emlegetett csapat kiváló debütalbumával, a 2007-es Myths of the Near Future-rel még egy Mercury-díjat is bezsebelt, most pedig újra bizonyíthat majd a magyar közönségnek. Vasárnap, 20:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

Vajon meg tud változni egy káros szenvedélyekkel teli, konok fickó, ha megérinti az igaz szerelem? Ezt a kérdést boncolgatja Richard J. Lewis 2010-es romkomja, a Barney és a nők, amelynek főszereplője egy mufurc filmproducer, aki csapongó élete során talán több nőt fogyasztott el, mint szivart. A fenti kérdésre a film vasárnap esti vetítésén megkaphatjuk a választ. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)