Indokoltnak tartja a támogatást a csődközeli Müpa

2014.11.25. 10:57

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, L. Simon László múlt héten nyújtott be egy módosító javaslatot a jövő évi költségvetéshez, amiben 165 millió forint pluszforrást kér a Művészetek Palotája fenntartásához, különben „tartalékai kimerülnek, (…) súlyos likviditási problémák és fizetési problémák” várhatóak az intézménynél. A javaslatról készült fotó először ezen a Tumblren jelent meg.

A Népszabadság számításai szerint ezzel majdnem az egynegyedét vinné el a Müpa a rendkívüli kormányzati pénzekből elkülönített, kulturális intézményeknek szánt, főleg eseti támogatásokból.

A MüPa közleménye szerint az intézmény öltségvetési támogatottsága az elmúlt évtized során jelentősen, vásárló értékben egyharmadára csökkent (2014-ben 1,335 milliárd forint). Az Alapítónak 2012-ben írott Fenntarthatósági Tervében a minőségi programkínálat folyamatossága, a kivívott presztízs megőrzése, és az egyedi kulturális tartalomszolgáltatás biztosítása érdekében éves támogatási igényét 2 milliárd forintban határozta meg.

Az intézmény szerint a módosítással a kormányzat feltételezhetően figyelembe kívánja venni a Müpa fenntarthatósági tervét a jövő évi költségvetés tervezésekor.

 A közleményük szerint a Müpa korábbi eredményeit a 2014. évi támogatási szinttel hosszú távon nem lehet megőrizni, gazdasági tartalékainak kimerülése esetén a biztonságos gazdálkodás fenntartása mellett kénytelen lenne művészeti kínálatát jelentősen csökkenteni, mely veszélyeztetné nemzetközi megbízhatóságának és elismertségének megőrzését, illetve csorbítaná kivívott művészeti rangját. A Müpa a pozitív támogatási korrekciót szakmailag szükségesnek és indokoltnak tartják.