Csütörtöktől kaphatók jegyek a jövő évi Tavaszi Fesztiválra

2014.11.27. 15:13
Kicsit később kezdődik majd a fesztivál, és ismét sok sztár érkezik.

Jövőre április 10. és 26. között rendezik meg a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF), amelynek kiemelt programjaira csütörtöktől lehet jegyet vásárolni, mondta el Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója. A BTF operatív testületének elnöke hangsúlyozta, folytatódik a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így tavasszal ismét e három intézmény koordinálja a programokat.

Csütörtöktől már lehet belépőket vásárolni a meghirdetett programokra, a végleges, teljes műsorkínálattal január végén állnak elő. Az eddig megszokottnál kicsit későbbre, április közepére tolt kezdés azt szolgálja, hogy a BTF még stabilabb helyet kapjon az európai fesztiválkínálatban és vonzóbb legyen a külföldiek számára. A szervezők elmondták, őket is meglepte, hogy 2014-es felméréseik szerint a BTF-re ellátogató külföldi turistáknak csaknem a fele 30 év alatti. Vagyis helyes az út, amellyel a BTF a fiatalabb korosztály felé nyitott a programkínálatában.

Világsztárok 2015-ben is érkeznek a fesztiválra, mások mellett Gyenisz Macujev zongoraművész, Vladimir Ashkenazy zongoraművész-karmester, Elina Garanca és Leo Nucci énekesek, koncertezik a világ egyik legidősebb zenekara, a 16. században alapított Bajor Állami Zenekar - Kirill Petrenko vezényletével -, valamint a londoni Philharmonia Orchestra és a New York-i Orpheus Chamber Orchestra.

2015-ös BTF-en fókuszba kerül az olasz kultúra. Kiemelte többek között a csellistafenomén Mario Brunello vigadóbeli koncertjét, amelyen Nino Rota Gordonkaversenye is elhangzik. A fesztivál vendége lesz a világ legrégebbi operaházának társulata, a nápolyi Teatro San Carlo, amely Verdi Luisa Millerével érkezik Budapestre. Az Oscar-díjas magyar operatőrről, a jövőre 85 éves Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a film mellett a fotográfia a másik nagy szenvedélye. A fesztivál egyik izgalmas eseménye lesz a válogatott fotóiból nyíló kiállítás a Ludwig Múzeumban.

A dzsessz kedvelői többek között két Grammy-díjas zenészt is hallhatnak játszani a BTF-en: Jack DeJohnette dzsesszdobost és David Sanborn szaxofonost. Kiemelték a két virtuóz magyar cimbalmos, Balogh Kálmán és Lukács Miklós hangversenyét is, amelyen a művészek népzenei ihletésű improvizációkat játszanak.

Az eddig meghirdetett programokról a www.btf.hu oldalon lehet olvasni és itt jegyek is válthatók a rendezvényekre.  • Hírek
  • Hírek