Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ismét Kelet Sinatrája lett a Cseh Csalogány

2014.11.30. 13:23

Ismét Karel Gottot választották meg az év énekesének Csehországban, írja az MTI. A nézői szavazatok alapján évente kiosztott könnyűzenei Cseh Csalogány díjat a férfi énekesek kategóriájában az idén 75 éves, külföldön is ismert és elismert művész szombaton este vette át a prágai nemzeti operában.

A jubileumi, ötvenedik alkalommal átadott népszerű díjat, amely 1964-től 1992-ig az Arany Csalogány, 1993-tól pedig a Cseh Csalogány nevet viseli, a gyakran "Kelet Sinatrájának" nevezett Gott eddig összesen 39-szer szerezte meg. 1964-ben a férfi kategóriának ő volt az első győztese.

Karel Gott 44 430 szavazatot kapott, az összes énekes és zenekar közül a legtöbbet, ezért a zsűri neki ítélte a jelképes

Abszolút Csalogány

díjat is. Ezt is már több mint harminc alkalommal szerezte meg az énekes.

Az éneklés gyógyít és mindig energiával tölt fel. Néha a műsor kezdetekor alig tudok felmászni a színpadra, de a nézőkből áradó energia következtében a két-háromórás koncert végén már táncolni is tudok

− mondta a mester.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar - immár fél évszázada - koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette. Szülővárosa néhány éve díszpolgárrá választotta, idén Pozsonytól is díszpolgári címet kapott. Václav Klaus volt államfőtől pedig korábban magas állami kitüntetést vehetett át.

Gott kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kér, és ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között. Az idei őszi csehországi és szlovákiai megaturnéjára már elővételben több mint százezer ember váltott jegyet. 2008-ban született meg negyedik gyermeke.

A Cseh Pénzverde arany és ezüst emlékérmeket ad ki Karel Gott 75. születésnapja alkalmából.

2006-ban nyitotta meg kapuit a Karel Gott múzeum, a Gottland a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban. A múzeumot abban az emeletes, medendcés villában rendezték be, amelyben a cseh "aranycsalogány" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években.

Gott 2005-ben az újbudai sörfesztiválon lépett fel, erről itt írtunk élménybeszámolót.