Ödön
1 °C
11 °C

Átadták a Prima Primissima díjakat

2014.12.05. 22:04 Módosítva: 2014-12-05 23:14:19

Péntek este ismét átadták a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi elit, a művészet, a kultúra, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában. A magyar irodalom kategóriában Turczi István költőnek, írónak; a színház- és filmművészet kategóriában Csomós Mari színművész, a magyar tudomány kategóriában pedig Barabási Albert-László fizikus kapta az elismerést.

A magyar sajtó kategória nyertese az On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata).

A zeneművészeté pedig Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zenész lett. A legjobb képzőművészként Konok Tamás festő- és szobrászművészt, a legkiválóbb sportolóként Polgár Judit sakkozót jutalmazták. A magyar oktatás és köznevelés legkiemelkedőbb képviselője a Fővárosi Állat- és Növénykert, az építészeté pedig Pálfy Sándor lett. A népművészet és közművelődés kategóriában Sárosi Bálint népzenekutató bizonyult a legjobbnak.

Irodalom kategóriában a jelöltek között volt még Bodor Ádám és Buda Ferenc, a  színház- és filmművészet kategóriában indult még Bánsági Ildikó és Ragályi elemér, a tudósok közül pedig Erőss Lorándot és Romsics Ignácot nevezték. 

A közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta. A közönség által kiválasztott közönségdíjas továbbra is az alapító Demjén Sándor felajánlásából részesül jutalomban. Demján Sándortól az elmúlt évtől Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a kuratórium elnökségét, magas láza miatt azonban idén nem tudott személyesen részt venni a díjátadón. A díjat a tavalyi évtől az OTP gondozza és finanszírozza.

A díjazottak korábban egyébként euróban, tavalytól azonban forintban kapják meg az elismeréssel együtt járó pénzjutalmat: a Primák, a korábbi 3 millió forint helyett 5 millió, a Primissimák pedig 15 millió forint jutalomban részesülnek.

A közönség soraiban ott volt Áder János és felesége, Herczegh Anita, Lévai Anikó, Pintér Sándor, Matolcsy György és Tarlós István is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?