Átadták a Prima Primissima díjakat

2014.12.05. 22:04 Módosítva: 2014.12.05. 23:14

Péntek este ismét átadták a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi elit, a művészet, a kultúra, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában. A magyar irodalom kategóriában Turczi István költőnek, írónak; a színház- és filmművészet kategóriában Csomós Mari színművész, a magyar tudomány kategóriában pedig Barabási Albert-László fizikus kapta az elismerést.

A magyar sajtó kategória nyertese az On the Spot (Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm sorozata).

A zeneművészeté pedig Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zenész lett. A legjobb képzőművészként Konok Tamás festő- és szobrászművészt, a legkiválóbb sportolóként Polgár Judit sakkozót jutalmazták. A magyar oktatás és köznevelés legkiemelkedőbb képviselője a Fővárosi Állat- és Növénykert, az építészeté pedig Pálfy Sándor lett. A népművészet és közművelődés kategóriában Sárosi Bálint népzenekutató bizonyult a legjobbnak.

Irodalom kategóriában a jelöltek között volt még Bodor Ádám és Buda Ferenc, a  színház- és filmművészet kategóriában indult még Bánsági Ildikó és Ragályi elemér, a tudósok közül pedig Erőss Lorándot és Romsics Ignácot nevezték. 

A közönségdíjat a Jászság Népi Együttes kapta. A közönség által kiválasztott közönségdíjas továbbra is az alapító Demjén Sándor felajánlásából részesül jutalomban. Demján Sándortól az elmúlt évtől Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a kuratórium elnökségét, magas láza miatt azonban idén nem tudott személyesen részt venni a díjátadón. A díjat a tavalyi évtől az OTP gondozza és finanszírozza.

A díjazottak korábban egyébként euróban, tavalytól azonban forintban kapják meg az elismeréssel együtt járó pénzjutalmat: a Primák, a korábbi 3 millió forint helyett 5 millió, a Primissimák pedig 15 millió forint jutalomban részesülnek.

A közönség soraiban ott volt Áder János és felesége, Herczegh Anita, Lévai Anikó, Pintér Sándor, Matolcsy György és Tarlós István is.