Megbünteti a NAV a kormánykritikus RTL Klubot?

2014.12.05. 21:20 Módosítva: 2014.12.05. 22:10

Az M1 híradója szerint igen, adóelkerülés gyanúja miatt nyomozhat a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az RTL Klub néhány évvel ezelőtti cégvásárlásai miatt – írja az MTI. 

Az RTL elleni NAV vizsgálat eredménye már csak azért is érdekes lesz, mert éppen az RTL Klub volt az, akik a kitiltási botrány első napjaiban megtalálták a bécsi repteret éppen elhagyni készülő NAV-elnököt, Vida Ildikót, aki egyik, a gyanú szerint szintén kitiltott helyettesével utazott. 

Több milliárddal sarcolhatnák a kormánykritikus adót

Az M1 híradója a péntek esti adásban azt állította, az adóhatóság azt vizsgálja, volt-e tényleges gazdasági tevékenység a tranzakciók mögött. 

Ha a NAV adóelkerülést állapít meg, akkor 20 milliárd forinttal kell korrigálni a társaság adóalapját, ami után több milliárd forintnyi közterhet fizethet az RTL.

Az műsorban felidézték, hogy a portfolio.hu júniusi cikke szerint a csatorna 2012-ben - 6,6 milliárdos bevétel mellett - csak 5,5 millió forint társasági adót fizetett be. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezt követően, egy sajtótájékoztatón vizsgálatra szólította fel az illetékeseket. 

Az M1 információi szerint ez a NAV-vizsgálat a végéhez közeledik, és felmerült annak lehetősége, hogy a vásárlások mögött nem volt tényleges gazdasági tevékenység, hanem csak az adózás elkerülését szolgálták.

A híradóban az is elhangzott, az adóhatóságot is megkérdezték a fenti információról, de az adótitok megtartására hivatkozva nem kaptak választ. Érdekes kérdés azonban, hogy akkor mégis hogyan juthatott el az RTL ellen folyó NAV-vizsgálatról bármiféle értesülés a közszolgálati csatornához.

A kormány is rábólinthatott arra, ami miatt most előveszik az RTL-t

Az Indexen már nyáron írtunk arról, hogy az RTL ellen felhozott vádak nehezen állnak meg. A kormányzati politikusok korábban is fiktív tranzakciókat, korrupciót emlegetettek a 2012-es ügylettel kapcsolatban, az elérhető dokumentumok alapján azonban úgy tűnik, hogy 

az RTL a hatályos jogszabályoknak megfelelt, sőt elég valószínű, hogy akkor a kormány is rábólintott a manőverre.
 

Könyvvizsgáló források akkor azt mondták lapunknak, a nagy nemzetközi cégeknél hasonló léptékű ügyletekben lényegében elképzelhetetlen, hogy ne kérnének előzetesen állásfoglalást a minisztériumtól.