Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbünteti a NAV a kormánykritikus RTL Klubot?

2014.12.05. 21:20 Módosítva: 2014-12-05 22:10:21

Az M1 híradója szerint igen, adóelkerülés gyanúja miatt nyomozhat a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az RTL Klub néhány évvel ezelőtti cégvásárlásai miatt – írja az MTI. 

Az RTL elleni NAV vizsgálat eredménye már csak azért is érdekes lesz, mert éppen az RTL Klub volt az, akik a kitiltási botrány első napjaiban megtalálták a bécsi repteret éppen elhagyni készülő NAV-elnököt, Vida Ildikót, aki egyik, a gyanú szerint szintén kitiltott helyettesével utazott. 

Több milliárddal sarcolhatnák a kormánykritikus adót

Az M1 híradója a péntek esti adásban azt állította, az adóhatóság azt vizsgálja, volt-e tényleges gazdasági tevékenység a tranzakciók mögött. 

Ha a NAV adóelkerülést állapít meg, akkor 20 milliárd forinttal kell korrigálni a társaság adóalapját, ami után több milliárd forintnyi közterhet fizethet az RTL.

Az műsorban felidézték, hogy a portfolio.hu júniusi cikke szerint a csatorna 2012-ben - 6,6 milliárdos bevétel mellett - csak 5,5 millió forint társasági adót fizetett be. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezt követően, egy sajtótájékoztatón vizsgálatra szólította fel az illetékeseket. 

Az M1 információi szerint ez a NAV-vizsgálat a végéhez közeledik, és felmerült annak lehetősége, hogy a vásárlások mögött nem volt tényleges gazdasági tevékenység, hanem csak az adózás elkerülését szolgálták.

A híradóban az is elhangzott, az adóhatóságot is megkérdezték a fenti információról, de az adótitok megtartására hivatkozva nem kaptak választ. Érdekes kérdés azonban, hogy akkor mégis hogyan juthatott el az RTL ellen folyó NAV-vizsgálatról bármiféle értesülés a közszolgálati csatornához.

A kormány is rábólinthatott arra, ami miatt most előveszik az RTL-t

Az Indexen már nyáron írtunk arról, hogy az RTL ellen felhozott vádak nehezen állnak meg. A kormányzati politikusok korábban is fiktív tranzakciókat, korrupciót emlegetettek a 2012-es ügylettel kapcsolatban, az elérhető dokumentumok alapján azonban úgy tűnik, hogy 

az RTL a hatályos jogszabályoknak megfelelt, sőt elég valószínű, hogy akkor a kormány is rábólintott a manőverre.
 

Könyvvizsgáló források akkor azt mondták lapunknak, a nagy nemzetközi cégeknél hasonló léptékű ügyletekben lényegében elképzelhetetlen, hogy ne kérnének előzetesen állásfoglalást a minisztériumtól.