Olivér
5 °C
8 °C

A régi fotó nemcsak divat, érték is

2014.12.12. 17:39

Az Argentum-díjat a Magyar Fotótörténeti Társaság alapította, és ezentúl három évenként adják ki. Idén az elismerést s Magyar Nemzeti Múzeumban, egykori munkahelyén veszi át Stemlerné Balog Ilona Balogh Rudolf- (1999) és Móra Ferenc-díjas (2002) kutató, aki szinte intézménye a magyar fotótörténetnek és a fényképekben megfogalmazható történelem kutatásának.

duna-61170-03573600

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában dolgozott az egyetem elvégzésétől nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A múzeumokban gyakran mostohagyerekként kezelték a fotókat gyűjteményi szempontból, de Balog Ilonára ez nem igaz: ő vezette be a modern műtárgyvédelem alkalmazását a fényképre, évekig oktatta a bölcsészhallgatókat a fénykép mint történeti forrás fontosságára. A Fotóművészet című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a fotótörténeti publikációk gondozója. 

Az Argentum-díj célja, hogy adományozásával kellő társadalmi elismerésben és ösztönzésben részesüljenek azok a kutatók, akik a magyar fotótörténet feltárásában, megismertetésében kiemelkedő eredményeket értek el.  A régi fénykép gyűjtése, nézegetése egyre nagyobb divat, de a fotótörténet értékeinek szakszerű mentése, őrzése és tudományos föltárása még ma sem igazán frekventált területe a magyar kultúrának. Pedig a régi fotó pótolhatatlan kincs. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?