A régi fotó nemcsak divat, érték is

2014.12.12. 17:39

Az Argentum-díjat a Magyar Fotótörténeti Társaság alapította, és ezentúl három évenként adják ki. Idén az elismerést s Magyar Nemzeti Múzeumban, egykori munkahelyén veszi át Stemlerné Balog Ilona Balogh Rudolf- (1999) és Móra Ferenc-díjas (2002) kutató, aki szinte intézménye a magyar fotótörténetnek és a fényképekben megfogalmazható történelem kutatásának.

duna-61170-03573600

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában dolgozott az egyetem elvégzésétől nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A múzeumokban gyakran mostohagyerekként kezelték a fotókat gyűjteményi szempontból, de Balog Ilonára ez nem igaz: ő vezette be a modern műtárgyvédelem alkalmazását a fényképre, évekig oktatta a bölcsészhallgatókat a fénykép mint történeti forrás fontosságára. A Fotóművészet című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a fotótörténeti publikációk gondozója. 

Az Argentum-díj célja, hogy adományozásával kellő társadalmi elismerésben és ösztönzésben részesüljenek azok a kutatók, akik a magyar fotótörténet feltárásában, megismertetésében kiemelkedő eredményeket értek el.  A régi fénykép gyűjtése, nézegetése egyre nagyobb divat, de a fotótörténet értékeinek szakszerű mentése, őrzése és tudományos föltárása még ma sem igazán frekventált területe a magyar kultúrának. Pedig a régi fotó pótolhatatlan kincs.