Egyelőre nem emelnek vádat Bill Cosby ellen

2014.12.17. 09:35

A Los Angeles-i bíróság elutasította annak az 55 éves nőnek az ügyét, aki azzal vádolja Bill Cosby amerikai humoristát, hogy 1974-ben megerőszakolta őt. A bíróság azért utasította el az ügyet, mert az eset olyan régen történt, hogy nem tudnák megfelelően kivizsgálni a nemi erőszak tényét. Kaliforniában három évre visszamenőleg tudnak csak kivizsgálni nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket, ennél régebbieket nem.

Ez azt is jelentheti, hogy a többi nőnek, aki nemi erőszakkal vádolja Cosbyt, sokkal nehezebb lesz bizonyítani az igazát – ha a bíróság egyáltalán hajlandó foglalkozni a problémájukkal. A Los Angeles-i rendőrkapitány vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy ettől függetlenül tovább nyomoznak minden említett ügyben.

A botrány kirobbanása óta először szólalt meg nemrég Cosby lánya és felesége: mindketten kiálltak a színészért és ártatlanságát bizonygatják, illetve lejáratókampányról beszélnek. Cosby ügyvédje is erre utalt, amikor a vádlóval kapcsolatban megjegyezte: ugyanezt a sztorit 10 éve is megpróbálta eladni a bulvárlapoknak.

Cosbyt egyébként fiatalkorúval elkövetett erkölcstelen viselkedés miatt még felelősségre vonhatnák, ezzel viszont annyi a probléma, hogy ilyen büntetőjogi kategória 1974-ben még egész egyszerűen nem létezett.