Elismerést kapott a Csillagos Házak

2014.12.18. 10:21

A Csillagos Házak és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kapta idén a Hanukatalizátor-díjat - közölte a Bálint Ház csütörtökön az MTI-vel. A díjjal a Bálint Ház - a magyar zsidó közösség legnépszerűbb kulturális tere és központja - a közösség szolgálatát kívánja elismerni. A zsidó közösség olyan projektjeit, szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékelik, melyek formai vagy tartalmi innovációt jelentenek az önszerveződésben.

A csillagos házak mai lakóiról szóló Nagyképes anyagunkat a képre kattintva nézhetik meg!
A csillagos házak mai lakóiról szóló Nagyképes anyagunkat a képre kattintva nézhetik meg!
Fotó: Bődey János / Index

A szerdai Mindenki Hanukája rendezvényen a Bálint Házban két kategóriában osztották ki a díjat. Az egyéni kategória nyertese Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, aki sok éve kutatja és dolgozza fel a magyarországi zsidó örökséget, s széles kapcsolati hálót alakított ki hazai és külföldi múzeumokkal, kutatóintézetekkel.

Az innováció kategória díját a Csillagos Házak nyerte el. A Holokauszt emlékév egyik legjelentősebb és legtöbb embert elérő programja mintegy 2000 olyan épületet térképezett fel, ahová 1944-ben a zsidókat költöztették és amelyeket sárga csillaggal kellett jelölni - emlékeztettek.

A szerdai rendezvényen megnyitották a Joint/JDC története Magyarországon című kiállítást is, amely a szervezet 100 éves történetének egyik legizgalmasabb, 1945-53 közötti szakaszát mutatja be. A felkutatott képekből és dokumentumokból összeállított kiállítás január 2-ig tekinthető meg a Bálint Házban, hosszabb távon a www.mazs.hu weboldalon - olvasható a közleményben.

A Csillagos házak projektről az Indexen egész évben, több cikkben számoltunk be, itt olvashat a budapesti csillagos házakról, ebben a cikkben pedig a csillagos házak túlélőivel készült interjúinkat olvashtaják.