Az év videói Rogántól a horrormetróig

forgat
2014.12.29. 17:51 Módosítva: 2014.12.29. 18:00

2014-ben is rengeteg dolog történt, az IndexVideó pedig minden fontos eseményen jelen volt, sőt, még akkor is dolgoztunk, amikor épp nem történt semmi: ilyenkor hűtöttünk sört egy fúróval, vagy mosolygott ránk übercinikusan a miniszterelnök. Ha csak az éves nézettségi toplista első néhány videóját vesszük (részletes toplista cikkünk második felében), máris túl vagyunk az egymillió nézőszámon, de a nézettség nem minden:

Összeválogattuk az év legfontosabb indexvideóit, hogy bárki bepótolhassa, amiről év közben esetleg lemaradt, és megkérdeztük a videók készítőit a szaftos háttérsztorikról, hogy a leghűségesebb nézők is jól szórakozzanak.

Január

Még magunkhoz sem tértünk a szilveszteri buliból, amikor kiszivárgott a kicsit sem lapuló lapalapító Kerényi Imre levele a Magyar Krónika megalapításáról. Az egész levél minden részlete, így a „Kinyílott a pitypang – megírom!”, a „Keresd a jót!” mottó, na meg hogy Orbán Viktor lesz az újság egyik szerzője, olyan erősek voltak, hogy pár óra alatt a fél ország Magyar Krónika-lázban égett. Szabó Péter szerkesztő pedig aznap ügyeletes volt a videó rovatban, és ebben a minőségében kellett volna egy egyébként nem túl érdekes KDNP sajtótájékoztatóra mennie. Ekkor találta ki, hogy mi lenne, ha ezt az eseményt a Kerényi által felvázolt, erőltetett „Keresd a jót!” stílusban dolgozná fel.

Kerényi és kultúrbarátai megparádéztatták az egész évet

A Magyar Krónika alakuló ülésén például újabb sajtótörténeti jelentőségű interjút adott az Indexnek Dörner György.

Érdekes volt megfigyelni, ahogy a Művészeti Akadémia elnökével készített interjúnk közben a sajtós hölgy grimaszokkal értékeli riporterünk kérdéseit.

És persze maga Kerényi is adott másfél ezres megosztású interjút, melyet egyszer csak megunt, de azért így is bőven mondott néhány elgondolkodtatót.

Itt a Magyar Videókrónika első száma!

„Olyan videót akartunk, ami győztes pályamunka lenne, ha Kerényi valóban beindítaná a Magyar Videókrónikát” − meséli az anyag társszerkesztője, Szász Barna. És bár a videó nem hozza kellemes helyzetbe szereplőit − Rétvári Bencét és Csontos Szandrát, a KDNP legifjabb felfedezettjét −, „külön pozitívum, hogy Rétvári Bence még a videó megjelenése után is hajlandó volt szóba állni velünk a Parlamentben” − mondta Peti.

Autós üldözés fertőzött a Belvárosban

Hófehér Január

Pörgött még januárban a Parlament új, egészen komikus őrségváltása (85 ezer néző), illetve Szabó Péter összefoglalója arról, ahogy Gyurcsány hosszú évek stratégiájával végül januárra a „kormányváltók” listájának élére lavírozta magát (Gyurcsány megint a szarból hozta vissza).

Mint minden politikus, Rogán Antal is egyre intenzívebben használja a Facebookot, de január végére már egy kicsit túltolta a dolgot: azzal lepte meg követőit, hogy egyszeri Tények−tudósítót mímelve jelentkezett be egy Ferenciek terei baleset helyszínéről. Több se kellett stábunknak, rögtön felvettük hozzá a stúdióban ülő, mindig remekül bólogató, és jókat kérdező műsorvezető karaktert is: így lett az Index új, tökéletes száguldó riportere Rogán Antal. Sajnos hagyomány nem lett belőle, a frakcióvezető azóta ugyanis − ki tudja, miért − hanyagolja a hasonló videók feltöltését.

Február

Februárban vezette be a kormány a havi két ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, a Facebookon pedig terjedt egy történet egy idős hölgyről, aki úgy hitte, hogy mindenkinek ingyen jár a 150 ezer forint, ráadásul havi kétszer. Egyértelmű volt, hogy ezt nekünk is meg kell próbálnunk. Kollégánk, Földes András, a legszebb kelléköltönyünket felöltve elindult szerencsét próbálni az irodához közeli bankfiókokba.

Földes kolléga hónapja

A kérvény.

Földes András politika rovatos kollégánk több fontos videót készített még az évben: golyóálló mellényt bekészítve tudósított az ukrajnai háborús konfliktus helyszíneiről, Donyeckből és Kijevből.

Donyeckben a lázadók főhadiszállására bejutva kellett fapofával sétálgatnom, miközben csípőből filmeztem a fegyveresekkel teli épületet. És izgalmas volt látni Kijevben a steam punk szabadcsapatokat, akik a Janukovics menekülése utáni órákban vették körül az ukrán parlamentet.”

Itt fednénk fel, hogy a kijevi videó a „felesleges_andrás_kijevben” URL-t kapta, utalva arra, hogy Bayer Zsolt egy teljes publicisztikában titulálta feleslegesnek Földes tudósításait.

De szerencsére kollégánknak volt alkalma kipihenni az ezzel járó fáradalmakat: „Amikor a Himalájában megismerkedtem a mínusz negyven fokban is tanuló tibeti gyerekekkel, az az év legjobb stresszoldója volt.”

Kamu a havi 150 ezres ingyenpénz

  (operatőr, vágó: Szász Barna)

„A szerepem nem egy hülye kisember volt, hanem az az agyhalott, és populista baromságokkal irányítható állampolgár, akinek a kormány gondol minket” − vall alakításáról Földes. A banki ügyintézők pedig tiszteletreméltó türelemmel és segítőkészséggel álltak kollégánk felvetéseihez.  „A videó döbbenetes tapasztalata az volt, hogy nem létezik olyan hagymázas ötlet − ingyenpénz, vagy hogy a bankok elveszik a magyarok pénzét −, ami kizökkentette volna az ügyintézőket. Egyértelmű:

a kormányzati kommunikáció elérte azt a szintet, amikor már senkinek nem furcsa semmilyen, a parlamentből érkező ötlet.”

Ez egy elbaszott nap” − mondta Tarr Béla január 31-én, amikor a világ egyik legelismertebb és legszeretettebb magyar rendezője, Jancsó Miklós meghalt. Az elmúlt években az Indexvideó is többször forgatott Jancsóval, aki mindenkire nagy benyomást tett, így a rovatból többen személyesen is nagyon kötődtek hozzá. 

A világ egyik legnagyobb rendezője voltál

Február is sűrű volt

A hónap egyik legnépszerűbb videója volt (5.6 ezer megosztással) a bagi cigány-telepen matekórákat tartó budapesti gimnazistákról szóló anyagunk, februárban próbált autójával lerázni minket Simon Gábor, az MSZP korrupciógyanúba keveredő volt alelnöke, és ekkor jelent meg amerikai startup-túrás sorozatunk egyik remek mellékterméke Oaklandről, a bűn városáról videónk is.

„Biztosak voltunk abban, hogy a temetését valami különlegesebb formában szeretnénk feldolgozni. Sok gondolkodás után végül arra jutottunk, hogy megpróbáljuk minél inkább az ő vizuális stílusában visszaadni a történteket” − meséli az anyag két szerkesztője, Szabó Péter és Szász Barna. Így készült el az Index első extraszélesvásznú fekete-fehér videója, melyben a temetésen elhangzó fontosabb szövegeken − Tarr Béla, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola és Darren Aronofsky üzenetein − túl a búcsúztatás hangulata, a megrendült hírességek, a család gyásza is benne volt. „Nagyon nehéz volt ott lenni, mert egyszerre voltunk nagyon megrendülve, de közben izgultunk is, mert tudtuk, hogy csak akkor sikerülhet jól a videó, ha igazán szépen sikerül felvenni, és ha hibázunk, nem fogjuk tudni megismételni”. A kész videó végül kifejezetten magas megosztási aránnyal futott − minden hetedik néző a megosztás gombra klikkelt −, de a készítőknek a legfőbb elismerést az jelentette, hogy a megjelenés után több filmes is külön üzenetben gratulált hozzá. (vágó: Nagy Dániel, operatőr: Jellinek Dóra, Szabó Péter, Szász Barna)

Március

Díjat kaptunk, beégtünk

Borzasztóan izgultunk március 14-én, amikor élesedett az Index új címlapja (ezt Kudlik Júlia konferálta fel egy animációs videóban!), és teljesen kiment a fejünkből, hogy aznap lesz a Hégető Honorka-díjátadója (a díjat Hégető Honorka riporter emlékére alapították, melyet a kisebbségekkel és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó műsorok, filmek, riportok készítői kapnak meg).

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy érdemes lenne elmennünk a díjátadóra, ahol az Indexvideó teljes csapata kapott díjat a 2013-as egész évi munkáiért.

Nagyon-nagyon örültünk, ennek ellenére sikerült összehoznunk egy iszonyú kínos pillanatot a díjátadón.

A tavasz kezdetét az országgyűlési választások kampánya határozta meg, a kampány nagy része viszont annyira sablonos és nyomasztó volt, hogy Szabó Péter már úgy is tudott videót készíteni a baloldali összefogás március 15-i megemlékezéséről, hogy az esemény valójában elmaradt (Itt a Kormányváltók elmaradt beszéde!). De szerencsére a politika rovatból rendszeresen videózó Dezső Andrisnak volt egy mentőötlete:

Szemünk láttára vált Jobbik-szavazóvá Zoltán

Andris arra gondolt, hogy rengeteg a bizonytalan szavazó, akikkel senki sem foglalkozik, és az unalmas hírvideók helyett készíthetnénk egy kvázi valóságshow-t, ahol négy bizonytalan szavazót viszünk el egy-egy párthoz, próbálják meg meggyőzni őt. Maga mellé vette Szabó Pétert és így kezdődött A Meggyőzés napjai c. sorozat, amiből a Szemünk láttára vált Jobbik-szavazóvá Zoltán váltotta ki a legnagyobb vitát azzal, hogy a főszereplő Zoltán hamar elvesztette a kritikus-szkeptikus hozzáállását a párthoz. Az anyag két szerkesztője még az egyik nagyobb televízió hírigazgatójától is kapott kritikát arról, hogy különösen káros ez a videó. A 74 ezer nézőből 14 ezren osztották meg a videót (tehát majdnem minden ötödik néző!), és elég jól elválaszthatóan egyik részük önigazolásként, a másik pedig elrettentésként.

El se hittük, átadták a 4-es metrót

Pándi Balázs megmutatta, hogy a 20 éve metródumát hallgató szavazók már akkor sem hisznek a 4-es metró elkészültében, amikor már konkrétan utazni lehet szerencsétlen dél-budai vonalon: a videónak ütős címet kölcsönzött az akkortájt aktivizálódó Szavazz a Jobbik ellen! csoport videójától – így megszületett A videó, amit minden budapestinek látnia kell!, 80 ezer nézővel.

És persze ott voltunk az átadó napján is mindenhol, Elcsíptük a 4-es metró első utasát, meg belefutottunk a pillanatok alatt önmagát felhúzó utasba is (110 ezerért véditek ezt a szart?).

De a sorozat többi része is hasonlóan fontos volt:

A fideszes politikusok felsőbb utasításra nem vállalták, hogy részt vegyenek a sorozatban, végül Szabó Krisztina politikai szakértő vitázott a meggyőzésre váró Tamással a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről ( Nem kell a bizonytalan szavazó a Fidesznek? ). Mégis az utolsó résznek a legérdekesebb a tanulsága: miközben az Index olvasóiból lett bizonytalan szavazók vállalták, hogy csupán kíváncsiságból nagy nyilvánosság előtt beszélgetnek ismert politikusokkal, véleményt mondanak róluk, és Gyurcsány, Schiffer vagy épp Vona is szakított időt a forgatásra, a Fidesz stratégiája kimerült abban, hogy ők csak veszthetnek egy szerepléssel, ezért mindentől elzárkóztak. És végül kétharmaddal megnyerték a választást áprilisban.

Április

Áprilisban egy teljesen spontán létrejött videó lett az egyik legnépszerűbb. Ekkor adták át ugyanis a felcsúti stadiont, ezért az indexvideó stábja már hetekkel az átadó előtt Felcsútra utazott forgatni. Dezső András koncepciója azt volt, hogy bár mindenki a stadionról beszél Felcsúttal kapcsolatban, mutassuk be a falu egyéb más nevezetességeit − egy szép házat, szobrot, forrást stb. −, és majd elég komikus lesz, ha minden képünkbe belelóg a piciny falu felé tornyosuló stadion. Ez elméletben jól is hangzott, de a helyszínen azzal szembesültünk, hogy bizonyos domborzati körülmények miatt ez mégsem megvalósítható.

Bementünk Orbán elzárt utcájába

Szomorúan sétálgattunk Felcsúton, azon gondolkodva, hogy valamit mégiscsak kéne forgatni, ha már hárman odautaztunk. A séta közben meglepődve tapasztaltuk, hogy nem engednek a stadion közelébe, különösen nem arra a két utcaszakaszara, ahol Orbán Viktor háza van. Az egyik helyen elhajtott minket egy őr, a másik irányból viszont csak egy tábla jelezte a tiltást. Elkezdtünk viccelődni, hogy vajon itt mi történhet, ha mégis besétálunk. Itt jött Szász Barna ötlete, hogy csináljuk meg ezt egy apró videóban, Dezső Andrást pedig végezze ki egy Tesla-ágyú, ahogy azt gyerekkorunk számítógépes játékain láttuk. És megcsináltuk, egyelőre 134 ezres nézettséggel, 8,2 ezres megosztással.

A Bakancslista 2014-ben

Érdekes év volt 2014 a Bakancslistának – meséli Tenczer Gábor politika rovatos újságíró, aki a videós Fiantok Danival párban készíti évek óta az Index outdoor videósorozatát.

„Sikerült megmászni a Kilimandzsárót, felfedeztünk egy nagyon érdekes barlang-bunkert Buda határában, részt vettünk az első hazai vándortúrán a Bükk környékén, de különböző okok miatt az eltervezett témáknak csak körülbelül a felét tudtuk leforgatni. Elvileg havi megjelenést szerettünk volna, ebből összesen 7 videó lett. Nagy meglepetésünkre a titokzatos hidegháborús bunkerból nyíló Királylaki kristálybarlangot szerették a nézők a legjobban, a Kilimandzsárón pedig megtudtuk, milyen a magassági részegség. Keményen megszenvedtünk, ehhez képest a 3 részt összesen kábé 50 ezren nézték. Nagy kaland volt az Alpok második legmagasabb csúcsa alatt gleccserhasadékban forgatni, azonban az olvasók akármilyen furcsa, a kies Sátoraljaújhelyt szerették legjobban nézni, legalábbis a város mellett felépült új zipline-, azaz drótköteles lecsúszópályát. Zemplén feletti nagy sebességű suhanásunkat 11 ezren osztották meg, és egy hét alatt 100 ezren látták.”

Titokzatos beton- és kristályalagút Budán

A hónap másik nézett videója egy Bakancslista epizód volt. A Fiantok-Tenczer páros szerint ezt a forgatást különösen nehéz volt megszervezni: „Stábunkon kívül egyszerre kellett összetrombitálni a barlangászokat és a lézerszkenneres csapatot is. Ugyanis itt használtunk először lézerszkenneres besegítést, ami nagyon bejött, további nagy terveink vannak ezzel a technikával." Fiantok Dani szerint a legszorongatóbb érzés a nagyon szűk fémcsőben mászás volt, a leghalkabb nyögés is legalább negyvenszer visszhangozva verődött vissza. Maguk a készítők is meglepődtek, milyen gyorsan és mennyire népszerű anyagot forgattak, a publikálás után rögtön ezrével osztották meg a nézők, és „még hetekkel a videó lepörgése után is odajöttek vadidegen emberek az utcán, hogy mégis mi lehetett ez a létesítmény." (147 ezer néző, 3.5 ezer megosztás)

Május 

Ha a választást nem is, a májusi nézettséget Újratáncoló Feri nyerte

Május legnézettebb videója Gyurcsány Ferenc újabb tánca volt, melyet Panyi Szabolcs politika rovatos szerkesztő rögzített mobiljával, amikor egy ferde választási éjszakán odakeveredett egy DK-s afterre. (135 ezer néző, 5,8 ezer megosztás).

Bérczesi Robi, a Hiperkarma frontembere már évek óta tervezte visszatérését, mint ahogy Horváth Balázs szerkesztő is már régóta tervezett vele forgatni. Bérczesi  májusra tényleg lejött a dizájnerdrogokról, végigcsinált egy nagyon kemény rehabilitációt, és újra koncertezni kezdett. Ez a koncert adott jó apropót arra, hogy Balázs egy személyes, a zenéről és a drogos tortúrákról szóló anyagot forgasson vele. Bérczesi ugyanis majdnem minden dizájner drogot kipróbált, ahogy ő mondta: a dílerek rajta tesztelték a legújabb cuccokat. Mesélt arról, hogy hogyan írta akkoriban a dalokat és miért kellett neki a fű vagy bármi más, hogy alkotni tudjon. (66 ezer néző, 6.2 ezer megosztás. operatőr: Pap Levente, Szilli Tamás, vágó: Nagy Dániel).

12 nap ébren, aztán 21 gyógyszerrel, lekötözve

Horváth Balázsnak nem ez az első anyaga, ami − egykori vagy aktív − kábítószer-használókról szól. Ő készítette a legendás szipus sorozatot , jelenleg pedig egy dizárjnerdrogosokról szóló dokumentumfilmen dolgozik Pap Leventével, az On The Spot egykori, az Indexvideó jelenlegi külsős vágójával. Balázs másik jól sikerült portréja volt az évben az 50 éves Lady Dömperről szóló videó, melyben a pesti meleg szubkultúra egyik legnagyobb dumájú dívája őszintén mesél a másság és az öregedés megéléséről.

Június

C.I.A.ndris hónapja

Dezső Andris kollégánk egyébként a politika rovat egyik vezető újságírója, ő robbantotta ősszel a Jobbik orosz kapcsolatait jól jellemző sztorit KáGéBéláról. (Előtte pedig Andris robbant Felcsúton, de ezt már említettük.) Azóta visszatérően vannak összeesküvés-hívő kommentelőink, akiknek meggyőződése, hogy kollégánkat meg a CIA pénzeli, de sajnos egyelőre még egy zacskó beef jerkyt sem tudott intézni a videó rovat munkatársainak, szóval mi ezt elég nehezen hisszük.

Andrisnak rendszeresen vannak videós ötletei, júniusban pedig különösen sok volt: a hónap egyik legnépszerűbb videója lett, amikor az Orbán kormány minisztereinek kinevezésére nem engedték be az Indexet, csak a közmédiát, és ezért Andrisék a köztévé pár nappal korábbi, a Bilderberg csoport dániai találkozójáról szóló tudósítását kifigurázva rejtélyes, titkos szervezkedésként tudósítottak a miniszteri kinevezésekről. (Valami nagyon titkosat csinál a kormány!, 76 ezer néző). Pár nappal később pedig Lázár János révbe érésekor hallgatta le, ahogy az új csúcsminiszter VV Aurelióként ujjong magában.

Mi köze egymáshoz Nagy Imrének, az Omegának és a „Szkópionsznak"? Dezső András (szerkesztő-riporter) és Bakró-Nagy Ferenc (operatőr, a Kerékagy blog szerzője) járt a Hősök terei Szabadság koncerten, ahol Nagy Imre újratemetését és a rendszerváltás a 25. évfordulóját ünnepelték egy nagy, ingyenes bulit. A kormány 300 millió forinttal támogatta a zenés emlékezést, igaz, a videó tanulsága szerint résztvevők nem igazán voltak tisztában az eredeti célokkal, volt például 52 éves úr, aki állítása szerint még nem élt, amikor az oroszok kivonultak.

Íme, ilyen egy univerzális ingyenbuli

Sokan azt hihették, hogy szándékosan a legkínosabb embereket kerestük meg, pedig egyáltalán nem, egyszerűen nem találtunk olyan résztvevőt, aki képben lett volna. Szomorú volt

− meséli Dezső Andris, aki állítása szerint nem is szeret olyan riportokat készíteni, amiben emberek hülyeségeket beszélnek, csak itt nem volt más választása.

Július

Ha ezt megnézi, nem biztos, hogy utazik többé a 3-as metróval

300 ezres nézőszámával az év legnézettebb videója lett a 3-as metró katasztrofális állapotát bemutató anyagunk. Azt ugyanis júliusra már mindenki bőven érzékelte, hogy a kék metró egyre többet füstöl, és kapóra jött, hogy az Együtt-PM megszervezett az újságíróknak egy éjszakai metróbejárást. Ennyiből még egy unalmas, pártpolitikai fókuszú anyag is születhetett volna, de Tenczer Gábor Budapest-szakértő kollégánk csavart egyet a dolgon, és hívott egy saját szakértőt − az ex-BKV-s, most a Metróért Egyesületet vezető Bíró Endrét −, akivel bemutatták, hogy a helyzet még annál is durvább, mint hittük: a sínek repedeznek, a talajvíz fröcskölve tör fel, és akkor a kudarcos tűzpróbákról még nem is beszéltünk.

A videó a megjelenés után vírusként kezdett terjedni a neten, és több TV-társaság is elkért belőle részleteket, hogy saját műsoraikban bemutathassák. Azóta eltelt közel fél év, ám azt a legfrissebb hírek szerint sem tudják , miből fogják felújítani a metrót.

Jéghideg sör 1 perc alatt

40 fok volt árnyékban, a Buzzfeeden és társain pedig érdekesebbnél érdekesebb sörhűtés-technikák keringtek, ám mindegyik túl hihetetlen volt ahhoz, hogy kipróbáljuk. „Biztos nem gondoltam volna, hogy egyszer fúróval fogok sört hűteni” − mondja Szász Barna, aki akkor fogott hozzá a politika rovatos Dezső Andrással a sörhűtős videóhoz, amikor már megkerülhetetlen volt a szerkesztőségi nyomás: ha nem is hisszük el, ellenőrizzük már le, hogy ezek a módszerek tényleg működnek-e.

És legnagyobb meglepetésünkre, működtek.

A szerkesztőség közelében lévő kínai háztartási boltban pont lehetett megfelelő méretű termoszt kapni, az irodaház gondnoka besegített fúrószárakkal, Erika a recepcióról pedig az ideális méretű befőttes/postázó gumival járult hozzá a kísérlet sikeréhez. Az egyetlen probléma az volt, hogy másnap, mire Nagy Dániel vágó összerakta az anyagot, hirtelen eltűnt az agyzsibbasztó meleg. Ezért végül 2-3 hetet vártunk az újabb hőhullámig, akkor élesítettük a videót, és a közel 190.000 néző alapján úgy tűnik, megérte várni. (operatőr: Szabó Péter, Szilli Tamás)  

8 tipp fesztiválozóknak

A nyári fesztiváliában készült el fesztiválozó kisokosunk Peer Krisztián költő-fesztiválozó szakemberrel, amit eredetileg egy gyógyszergyár is akart szponzorálni, de aztán, amikor meglátták az elkészült videót, inkább levetették a logójukat a videó végéről. A nézőink viszont annál jobban szerették a végeredményt, a videó készítői – köztük Peer – máig sok helyről hallják vissza az elhangzó tanácsokat.

Üsse ki magát Ön is az angyalok Fényével!

Fiantok Dani mindenkiből felszívta az energiát a Volton, és a szeretet jegyében elkészítette a szegény ember Ozoráját, Burning Manjét és ötnapos goatripjét egyben: az Üsse ki magát az angyalok fényével 31 ezer nézőig jutott, pedig az augusztus 20-i tűzijáték helyett ezt a videót kellene az ország egére vetíteni. A legnagyobb kérdés pedig ott lebeg a videó megnézése után: mégis hogyan jöhettek létre a világon bármikor is az ezoterikus-spiritiszta-élő gerincműtétes műsorok?

Hamarosan jön az év második felének videós termése a lakást kapó exhajléktalannal,  metrófutással, Bud Spencerrel, pszichedelikus Orbán Viktorral és még sok jó pillanattal, sőt, teljes nézettségi toplistával. Maradjanak velünk!