Év végére ránk mosolygott Orbán Viktor is

858037 788772301148844 357734249 o
2014.12.30. 17:03

A cikksorozat első felében szemléztük az év legjobb videóit januártól júliusig, most pedig bemutatjuk, mik voltak kihagyhatatlanok az év második felében. De előtte jöjjenek az objektív nézettségi adatok: 

Augusztus: piát a Szigetre, Zsoltot szociális lakásba

Augusztusban indult a kunyhóban élő Zsolt történetét bemutató sorozatunk, melyben végigkövetjük, ahogy Zsolt kunyhóból az önkormányzat által felajánlott lakásba – de a fordulat szerint valójában egy penészedő disznóólba – költözik. 

Nekem sikerült, ti se adjátok fel

Zsolt történetébe a polrovatos Halmos Máté szó szerint belebotlott (Zsolt volt kunyhójától néhány száz méterre lakik, valamivel komfortosabb körülmények között). A hajléktalan egy napját először egy nagyképes fotósorozatban mutattuk be még 2013-ban. Mióta nyáron kiderült, hogy Zsolt önkormányzati lakást kap, realityszerű precizitással követtük a hamvába haló tündérmese fordulatait – a történet elég hamar gellert kapott, mikor kiderült, hogy öt év hajléktalanlét után micsoda lepusztult „lakást” utalt ki neki az önkormányzat, amelynek több munkatársa még kezet sem volt hajlandó fogni vele. A videón dolgozott még Szabó Péter, Szilli Tamás operatőr és Nagy Dániel vágó. (Zsolt életét azóta is követjük, pár napja mutattuk be, hogyan tölti a karácsonyt az új helyen).

És önök még mindig nem unják a Szigetet :-O

Bár augusztusban tömegek várják a Szigetet, az újságírók és videósok az utóbbi években jellemezően inkább a fejüket vakarják, hogy tényleg, mégis mit NEM mondtunk el / forgattunk le még a Szigetről?! Végül azért idén is találtunk új témát és összehoztunk két népszerűbb videót (összesen 100 ezer közeli nézettséggel), az egyikben Szabó Peti és Szász Barna csempészett alkoholt a Szigetre (földön, vízen, levegőben), a másikban Pándi Balázs Prodigy frontemberének öltözve járta a Szigetet, fürdőzve a zenekar hazai népszerűségében (ehhez Pándi a hétköznapi sármos szakállas énjét feladva HETEKIG a középen kiborotvált frizurájával járkált a szerkesztőségben, sőt, még egy színházi illemtan videót is sikerült a két oldalt zöld hajával leforgatnunk.)

Szeptember: nagyot mondott a királyi ivadék

Emlékszik még valaki Falus Ferencre? 

Az önkormányzati kampány népszerű videói között volt, amikor a Fidesz roadshowba beszálló Fásy Ádámról, és a hozzá gitárosként csatlakozó erzsébetvárosi polgármesterről forgattunk (Letagadta a polgármester a saját mulatóját).

És volt még egy Falus Ferenc nevű főpolgármesterjelölt is, akiről a híres vizes vödrös videója után még mi is készítettünk egy dogma-stílusú videót, és ezt önök nagyon szerették (Falus Ferencék saját testükkel védik meg a Városligetet).

Polgármester lenne a bakonszegi királyi sarj

Az egyébként teljesen lagymatag önkormányzati választási szezonba üde színt hozott Déri Sándor Salamon, aki Bakonszegről osztja a tanácsokat II. Erzsébet angol királynőnek, és emellett még arra is volt ideje, hogy elinduljon a polgármesteri székért. Külön díjat érdemelne, ahogy Fiantok Dani szemrebbenés és röhögőgörcs nélkül, szinte gyermeki áhítattal hallgatja a királyi sarj meséit a szabadkőműves jelektől a déli térzene választási ígéretéig.

 
Megvertem, utána már előre köszönt

Kívülről küldeni videót az Indexre? Igen, tökre lehet!

Szeptember egyik legnézettebb anyaga lett egy olyan videó, amit nem is mi készítettünk. Gerőcs Péter egyszer már küldött nekünk egy videót, és bár akkor az még több szempontból nem volt Index-kompatibilis, mi részletes visszajelzést küldtünk neki, nem is hiába, mert szeptemberre egy újabb, immár elég kerek anyagot küldött nekünk egy kifejezetten izgalmas karakterről, az elhagyatott színpad alatt élő Ottóról (Megvertem, utána már előre köszönt).

Néhány apró kiegészítéssel raktuk ki Ottó portréját, ami most 53 ezer nézőnél és 1.5 ezres megosztásnál tart, szóval mindenkinek bátran ajánljuk Péter példáját, küldjetek videókat a hello@indexvideo.hu-ra!

Október: metró + Bud + nem láttam, de szar

Emailek a metrófutós előkészületekből

Barna: Hello, voltam ma délután távokat, időket mérni, és nem olyan esélytelen, mint gondoltuk, mert kicsit rövidebb a felszíni táv és talán nincsenek olyan mélyen a peronok.

de kihívásnak kihívás.

a metró ajtónyitástól a következő állomás ajtócsukódásáig minden mérésnél 1:35 telt el.

a felszíntől a metróig, illetve a metrótól a felszínig kb 28 msp-eket mértem,de ezt sok ruhában, két táskával, lecsúszó nadrágban, nem full megtolva, szóval ezen nagyot javíthatunk.

az újbuda és a móricz lejárók közötti táv a felszínen csak 261 m.ha 17 km/h-val futunk, akkor 55 s alatt tesszük meg. h gyorsabban, akkor gyorsabban.

tehát ha pl 17 km/h-val nyomjuk a felszínen és a le-felt sikerül 2x20msp-re leszorítani, akkor pont megvan.

ma este még mérek futópadon sima futást h mennyivel tudok futni.

Becher: barna ur, ez delutanra csuszik, mert a parlamentbe 9:15re megyunk, de addig is lehet gyakorolni!

Barna: képzeljétek, este kipróbáltam futópadon (aka. laboratóriumi körülmények között), és tudok 20km/h-val futni. elég megerőltető, kétszer 1 percet nyomtam, de ment. ez bíztató.

hánykor tudjuk kezdeni a forgatást? az én kérésem, hogy legkésőbb 3-kor kezdjük el, mert el fog menni az idő a terep közös felmérésevel, átbeszéléssel, próbával, rontott felvétellel, pihenéssel, újrapróbával stb, és 5-kor le kell lépnem zuhanyozni. köszi és pusz

másnap:

Barna: 1 másodpercen múlt, basszus

még rácsaptam a megállóban álló metró csukódó ajtajára.

gyász.

de nem adom fel. előbb csinálom meg mint ahogy falus ferencbol főpolgármester lesz.

Két állomás közt: futva vagy metróval gyorsabb?

Nyár végén láttuk a videót, amiben egy londoni srác lefutja a metrót két megálló között, és persze egyből jött az ötlet: csináljuk meg mi is! Igen ám, csakhogy itthon sokkal nagyobbak távok és mélyebben is mennek az alagutak. Már többen többször elvetettük az ötletet, amikor Szász Barna adott neki még egy utolsó esélyt: másnap meg is próbálták, de Barna egy hajszállal lemaradt a metróról. Mindene fájt másfél perc futás után, pedig évek óta fut, csak sprintelni nem szokott. Végül futópadon gyúrt a folytatásra, „Szerintem nem is fizikailag edződtem, hanem mentálisan tanultam meg, hogy igen, bár már a táv felénél úgy érzem, hogy egy méterrel se bírom tovább, de még ezzel a kínzó érzéssel is fogom tudni tartani a tempót a teljes végig. Csak rá kell vennem magam" – mondta, majd egy hét után megfutotta az időt.

Az egyszerűnek tűnő videó formátumán sokat tanakodtunk, végül Nagy Dániel és Iván Róbert vágók rakták össze, Kovács Ádám rovatvezető javasolta az első felében kiírt fun fact-eket, sokak nyomására pedig külön elkészítettük az osztott képernyős változatot is, a kettőt összesen 160 ezren látták. A netadó belengetésekor pedig Becher kolléga (Bakró-Nagy Ferenc, aki Szilli Tamással az anyag operatőre és Barna sportpszichológusa volt) készített egy olcsósított, nézhetetlenül pixeles változatot, azt is elindították 30 ezren.

A videót nem láttam, de szar

Többször felmerült már, hogy csináljunk olyan felolvasós videót, amiben (mint az eredetiben amerikai celebek) hazai politikusok olvassák fel a hozzájuk érkező elborult Facebook-kommenteket. Végül az Index redizájnja adta meg a megfelelő apropót, a videóban saját újságíróink mondják a kamerába a nekik beérkezett őrült olvasói leveleket. A válogatás nem okozott gondot, mert egyébként is mindenki évek óta gyűjtögeti a legjobbakat. A rendező Iván Róbert (vágó, rovatvezető-helyettes) volt, operatőrként pedig az Index többszörösen díjazott fotósa, Huszti István debütált, mivel az új impresszum portréit is ő fotózta. Egy ember volt, aki nem tudta felolvasni kedvenc leveleit: Gábris Eszter, az Index2 szerkesztője ugyanis mocskolódó levelek helyett inkább képeket szokott kapni. Általában öreg nénik és fekete férfiak kerülnek rajtuk egészen közeli kapcsolatba.

Bud Spencernél jártunk

Beléptünk egy római lakás ajtaján, és a konyhaasztalnál Bud Spencer üldögélt. Ekkor fogtam fel, hogy ez tényleg megtörténik, és egy pillanatra bele is szédültem″ 

– meséli Szász Barna, aki Jellinek Dórával és még néhány hazai stábbal együtt lehetőséget kapott egy hazai kiadótól, hogy élőben interjúzhasson Carlo Pedersolival. „Már folyt az interjú, a sokadik kérdésnél tartottam, amikor eszembe jutott, hogy meg akartam kérni, hogy egy picit énekeljen is. De nem mertem felhozni. Mégiscsak Bud Spencer, egy nagy verekedős legenda, vajon mit szólna egy ilyen kéréshez? Aztán meggyőztem magam, hogy vagy most, vagy soha, és kiderült: nem hogy nem ellenzi, de kifejezetten szívesen adja elő saját szerzeményeit, a végén már szinte nekünk kellett szólni, hogy ha lehet, még azért kérdezni is szeretnénk."

A videó 17 ezres megosztása nemcsak az Indexvideó történetében rekord, de a magyar weben is ritkaságnak számít.

„Bud egy végtelenül pozitív, sugárzó figura még 85 évesen is, és igyekeztünk a videóban ezt az oldalát kihangsúlyozni. Ugyanakkor az is igaz, hogy tavasszal volt egy műtétje, most láthatóan öregesebb formában volt, mint az akár csak 1-2 évvel ezelőtti interjúin. Reméljük, hogy még sokáig itt lesz közöttünk, és hogy a rengeteg tervéből minél többet valósít még meg.”

Ismerd meg önmagad, és békében távozhatsz I-II.

Még július végén szerettünk volna egy olyan portrét készíteni Mittelholcz Dóráról, amely azt mutatja meg, hogy súlyos betegen is milyen lenyűgözően lehet élvezni az életet. A 33 éves újságírónál három éve diagnosztizáltak méhnyakrákot, Dóra pedig élte tovább a megszokott életét, a betegség elleni küzdelméről blogot és egy könyvet is írt. Azt terveztük, hogy kimegyünk Dórival a Szigetre, és végigpörögjük vele egész augusztust, de sajnos pont ebben az időszakban lett rosszabbul attól a kezeléstől, amitől a javulást várták.

Szeptember végén tudtunk vele először forgatni – ekkor már két hónapja volt ágyhoz volt kötve. Október elején még elkísértük a könyvbemutatójára, ahol hősiesen helytállt, majd el is kezdtük a videó vágását. Az utómunkát éppen befejeztük, amikor megkaptuk a hírt, hogy Dóra ezt már sajnos nem fogja látni.

Megtaláltuk Orbán és Simicska Facebook-videóját!

75 ezren néztétek meg az általunk készített facebookos barátságvideót, amit mi elsősorban azért szerettünk, mert tök jó egymásra épülő csapatmunka volt:

  • amikor elkezdtek megjelenni az első barátságvideók, Jellinek Dórának jutott eszébe, hogy ezt mi is megcsinálhatnánk, de politikusokkal
  • Szabó Peti kitalálta, hogy Simicska és Orbán barátsága lenne a legérdekesebb, a politikarovat besegítésével pedig el is készítették a sztori gerincét
  • aztán jött Szarvas (tumblrművész és az Index állandó képmágusa), aki összerakta a screeneket és nagyon sok apró ötlettel feldíszítette őket
  • végül jött a vágó, Nagy Dani, akinek az első másodpercek elkészítése még okozott némi fejtörést, de utána már nyert ügye volt, mint Simicskának földosztáskor.

November: Vadkanszubjektív, dráma Tiszabőn

SzarvasIndexvideó

Szarvas

A szarvas.tumblr.com mögött álló titkozatos művész már bő másfél éve az Index belsős képmágusa is.

Az év vége felé pedig már több Indexvideóban is fontos szerepe volt: Szarvas készítette a Zrínyi-videó animációit történelmi rézkarcok és festmények alapján, illetve ő alkotta meg az Orbán-Simicska Facebook barátságvideónk kamu screenshotjait.

Puska vagy vadkan? Soha nem látott felvételek a Zrínyi-gyilkosságról

Vadkanszubjektív

A vadkan szemszögét végül GoPro kamerára erősített, kecsappal összekent vaddisznóagyarakkal vettük fel, mindezt egy horvátországi erdőben (az eredeti tragédia helyszíne, Kursanec mellett), alkonyatkor, miközben szegény operatőrünk egy nagyon fura barokk jelmezben szaladgált, így mi fogtuk a kamerát és döfködtük őt a GoProval.

Novemberben volt 350 éve, hogy Zrínyi Miklós vitatott körülmények között elhalálozott, az Indexhez pedig pár hónappal korábban bejelentkezett Simonyi Balázs – aki nemcsak Bart Simpson magyar hangjaként ismert, de több erős kisjátékfilmet is rendezett az elmúlt években –, hogy készítene velünk egy szórakoztató, de informatív mockumentary-t a témáról. Szász Barna szerkesztővel nekiláttak a forgatásoknak, a vizuális rekonstrukcióhoz egyrészt kellett egy Zrínyi Miklós (akire az egész szerkesztőségből legjobban épp az operatőrünk, Szilli Tamás hasonlított), a Budakeszi Vadasparkban felvett békés vaddisznók, és egy

vadkanszubjektív.

És az utómunkában is volt egy nagyon jó pont: amikor Nagy Dani vágó teljesen véletlenül elkezdte játszani Shaggytől az It Wasn't Me-t, Barnának pedig erről beugrott, hogy ez lehetne a végefőcím zenéje is. Szarvas szinte ujjgyakorlatként meganimálta a rézkarc-karaktereket, és így el is készült az eddigi kedvenc végefőcímünk. A videót 80 ezren látták, 1,5 ezren osztották meg, több jó visszajelzés mellett pedig a legjobban egy AKG-s tanár üzenetének örültünk, miszerint jövőre tanagyagként fogja a használni a videót az óráin.

A folyó választja el a sikert a kudarctól

November is sűrű volt 

Ugyanazon a héten, amikor kiment a Zrínyi- és a Facebook-videó, Dezső András az Élet iskolájában újabb leckét adott arról, hogy Így ne magyarázkodjunk, ha szarban vagyunk! (79 ezer indítás). Ehhez az alapanyagot Vida Ildikó NAV-elnök kitiltása adta, ami a hónapban már megihlette egyszer a rovatot. Százezren néztétek meg az A legjobb filmes idézetek - Vida Ildikó különkiadás!-t, amit Szabó Peti aznap este dobott össze, hogy megérkezett Berlinből, ott pedig a berlini fal 25 évvel ezelőtti lebontásáról igyekezett összefűzni néhány történetet (Ez volt a történelem legnagyobb utcabálja).

4 km.

Ennyi választja el egymástól földrajzilag az ország legszegényebb települését (Tiszabőt) a rohamtempóban fejlődő Nagykörűtől. Fiantok Daniék mindkét településen forgattak, és megpróbáltak rájönni a különbség okaira. „Gyerekként sokat jártam keresztül az országon, távol élő rokonok miatt, így végignéztem, hogyan pusztul le az egész vidék. Ahol a nyolcvanas években traktorok, bicajosok, lovaskocsik jártak a betakarításokkor, ott a kétezres évek elejére betakarítás sem maradt, csak gazos termőföldek, félig vagy teljesen kihalt, pusztuló falvak. Így mindig érdekelt, vajon miért történt ez″ – mondta Dani. Iván Róbert vágó szerint

Habár nem sikerült rájönnünk a különbség pontos okaire, annyi mindenképp körvonalazódott, hogy egy jó polgármester aranyat ér.

December: megcsillant egy mosoly

Orbán: XDDDDD

Önök imádják a magyar zipline-t és a zsidókat is

100 ezren nézték meg és kiemelkedően sokan, 11 ezren osztották meg a Sátoraljaújhely mellett felépített első hazai zipline pályáról szóló videónkat. A teszthez a Bakancslista magával stábja magával vitte friss gyakornokunkat, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló Kakuk Sárát, aki bámulatosan ráérezve, hogy miből lesz mozgóképes dráma, elakadt a kötélpálya közepén. (Csak annyit kérdezek, hogy túlélem?)

Népszerű volt még decemberben a pesti bulinegyedben élő zsidó családot, és általában a mai zsidó szokásokat bemutató videónk, melynek szerkesztője külsős munkatársunk, a Kultúrház c. műsor egykori műsorvezetője, Kulcsár-Vajda Enikő volt. (A zsidók előbb voltak itt, mint a bulinegyed, 76 ezer néző)

December legnézettebb videója lett, de az egész év politikai történéseit is egész szimbolikusan foglalja össze Orbán Viktor felénk intézett cinikus mosolya. „Tényleg szinte havonta írunk egy interjúkérelmet Orbán Viktorhoz, mégis már 8 éve mindig elutasító választ kapunk″ – mondja Fábián Tamás riporter, aki kérdésével mosolyt csalt a miniszterelnök arcára. „Most már olyan a helyzet, hogy egyszerre 5-8 ember figyel arra, hogy egy újságíró ne kerülhessen közel a miniszterelnökhöz. A tömegben a közelébe lehet menni, de

ha emelnéd a mikrofont, akkor – volt már velem ilyen – azonnal rácsapnak a TEK-esek a kezedre.

Tamás tavasszal igazolt az Index belpolitika rovatához az Origótól, miután akkori főszerkesztőjét váratlanul leváltották. Ő lett hétfői parlamenti körkérdéseink egyik állandó riportere, ő készített nemrég luxusozós interjút Lázár Jánossal, és az ő kérdéseinek hatására kapta fel a vizet Széles Gábor, Magyarország egyik leggazdagabb embere.

Azért jó, ha minél többször bekérdezünk a politikusoknak, mert ez egyfajta elszámoltatás: nem elég besétálniuk és megnyomniuk egy gombot, hanem igenis mondják el, hogy egy-egy döntést miért hoznak meg. Egy demokratikus berendezkedésben ez alap.

Köszönjük az egész éves playgomb-nyomogatásukat és a rengeteg videómegosztást, Boldog Új Évet Kívánunk és azt, hogy ha eddig nem tették, lájkolják az Indexvideót a facebookon is!