Sikeres évet zár a filmalap

2014.12.30. 11:42
Idén 5,1 milliárd volt a filmalap forrása, ebből november végéig 3,6 milliárd forintot ítéltek oda, 2,8 milliárdot pedig már folyósítottak a produkcióknak.

Havas Ágnes az MTI-nek a filmtámogatásról azt is elmondta, hogy mivel a hatoslottó játékadójából finanszírozza az állam, amikor kiderül, hogy mennyi adó folyt be ténylegesen, általában módosul az összeg. Decemberben két újabb filmnek ítéltek meg összesen 800 millió forint támogatást, amit idén visziont már nem tudnak folyósítani. 2015-re az idei alapból 2 milliárd forintot visznek át.

Támogatást kapott Enyedi Ildikó A testről és a lélekről című filmje és Kenyeres Bálint öt ország koprodukciójában készülő Tegnap című első játékfilmje. M. Kiss Csaba Brazilok című rendezői bemutatkozása, Gigor Attila Kút című második játékfilmje és Vranik Roland Állampolgár című filmterve pedig már a gyártás-előkészítés szakaszba ért. Havas szerint a filmalap készen áll nagyobb volumenű filmek támogatására is, jövőre például egy nagy költségvetésű film, Herendi Gábor Kincsem című filmterve lesz a kiemelt projekt. Pálfi György Toldi-tervét idén sem támogatták.

Az idei év közönségsikereket is hozott, Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjére már több mint 42 ezren váltottak jegyet, a Megdönteni Hajnal Tímea túllépte a 100 ezres nézőszámot, a Swing pedig 37 ezer nézőnél jár, és még mindig vetítik. Kevésbé jól szerepelt a Török Ferenc rendezte Senki szigete vagy Hajdu Szabolcs Délibábja, így Havas Ágnes szerint nagyobb erőkkel kell a marketing-kommunikációra koncentrálniuk.

Ami a változásokat illeti, távozik a döntőbizottságból Divinyi Réka és Miskolczi Péter. Divinyi Réka januártól újra az írásra akar koncentrálni, Miskolczi Péter viszont, aki korábban három filmben is producerként dolgozott Pálfi György mellett, a Toldi-döntést követően lépett ki, de produkciós igazgatói munkáját tovább folytatja a filmalapnál. A helyükre Goda Krisztina Balázs Béla-díjas filmrendező és a forgalmazási tapasztalatokkal rendelkező, szerzői jogvédelemben is jártas Kálmán András, a Mafilm Audio Kft. ügyvezető igazgatója érkezik.

2014-ben a filmalap számos külföldi bérmunkában is részt vett, amihez hozzájárult, hogy idén 25 százalékra növekedett a filmes adókedvezmény. A külföldi filmek magyarországi produkciós költéseit 2014-ben 100-120 millió dollárra (24,7-29,7 milliárd forintra) becsülik. Jövőre új filmes képzés elindítását is tervezik, valamint folytatják a mesterkurzusokat olyan vendégekkel, mint a Magyarországon forgató Ridley Scott vagy Ron Howard.