Elhunyt Erkel András producer

2014.12.31. 20:57 Módosítva: 2014.12.31. 21:17

52 évesen, hosszú betegség után, kedden elhunyt Erkel András film- és zenei producer.

Erkel András itthon rajzfilmes producerként lett ismert. 1988-tól Varga Csaba rajzfilmrendezővel a legnagyobb magyar rajzfilmes stúdiót, a Varga stúdiót alapították, aminek másfél évtizedig volt az igazgatója. 1996-ban Londonban alapított stúdiót John Coates brit filmrendezővel, majd 2005-től itthon saját alapítású stúdióval, a Studio Baestarts-szal vezette haláláig a magyar rajzfilmes árbevételi listát.

"A magyar és európai animációs filmgyártás meghatározó alakja volt - áll a közleményben. - Élete során Frank Zappa, Michael Jackson, John Coates, Csupó Gábor és Varga Csaba mellett számos világszerte ismert alkotó- és előadóművésszel dolgozott együtt. A vezetésével készült tévé- és mozifilmek a legrangosabb nemzetközi díjakat nyerték el, a Berlini Ezüst Medvétől az Annecy Kristályig."  

Erkel András, a Baestarts vezetője
Erkel András, a Baestarts vezetője

Nemzetközi karrierje 1990-ben indult, a Simpson család egyik videóklipjében működött közre producerként. Televíziós producerként többek között az HBO, a Disney, a Warner Bros. és a National Geographic médiavállalatoknak szállított filmeket. Gyártott csatornaazonosító szpotokat a Cartoon Network és a Minimax gyerekcsatornáknak.

Legismertebb animációs munkái a Mr. Bean rajzfilmsorozat, a Gyerekdalok és mondókák animációs sorozat és a BAFTA-díjra is jelölt Log Jam animációs széria. 

A Magyar Animációs Szövetség elnöke volt 95-től 2000-ig, és a Magyar Producerek szövetségének alelnöke 2002-től 2003-ig. 

Erkel András 1962-ben született Budapesten. Az ELTE-n geofizikai szakon és programozó matematikusként végzett a nyolcvanas évek végén, de egyetem után már menedzserként startolt: 1986–1990 között a Satöbbi együttes és a KFT együttes menedzsere volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport