Godard új filmje 2014 legjobbja az amerikai filmkritikusok szerint

2015.01.04. 15:33

Jean-Luc Godard Búcsú a nyelvtől című filmjét találta a 2014-es esztendő legjobbjának az Amerikai Filmkritikusok Társasága (NSFC), írja az MTI. A 84 éves francia-svájci rendező filozofikus hangvételű 70 perces háromdimenziós filmkollázsa ezzel legyőzte az Oscar-díj nagy esélyesét, Richard Linklater Sráckor című művét.

Linklatert ugyanakkor a múlt év legjobb rendezőjének választotta szombaton az amerikai média 59 vezető filmkritikusát tömörítő csoport.

Az év legjobb színésznőjének díjával a francia Marion Cotillard-t jutalmazták a Két nap, egy éjszaka című belga, és a The Immigrant című amerikai filmdrámában nyújtott művészi teljesítményéért.

A legjobb férfiszínész díját Timothy Spall nyerte el J.M.W. Turner brit festő megformálásáért a Mr. Turner című brit produkcióban.

A filmkritikusok díjainak odaítélése az utolsó állomás az Oscar-gálát megelőző elismeréssorozatban, de csak ritkán vetíti előre a várható Oscar-győzteseket.

Godard filmjének nem ez az első díja, de az első elismerés, amelyet az Egyesült Államokban kapott. A Búcsú a nyelvtől című film kritikáját itt tudja elolvasni, a film előzetesét pedig itt tudja megnézni:

Godard: Búcsú a nyelvtől magyar feliratos előzetes