Rushdie: Meg kell védeni a szatíra műfaját

2015.01.08. 10:53

Közleményben reagált Salman Rushdie, indiai születésű brit író a Charlie Hebdo magazint ért szerdai támadásra. Az író szerint a vallás fenyegetést jelenthet a szabad világra, és mindenkinek ki kell állni a szatíra műfaja mellett.

„Ha a vallás, az irracionalitás ezen középkori formája a modern kori fegyverekkel párosul, valódi fenyegetést jelent a szabadságunkra. A vallásos totalitarianizmus halálos mutációkat okozott az iszlám szívében, és ennek láttuk a tragikus következményeit tegnap Párizsban. Én a Charlie Hebdóval vagyok, ahogy mindannyiunknak ezt kell tennie annak érdekében, hogy megőrizzük a szatíra műfaját, ami mindig a zsarnokság, a becstelenség és a hülyeség elleni harc és a szabadság egyik legnagyobb erőssége volt. A „Tiszteld a vallást!” kifejezés mára a „Félj a vallástól!” szinonimája lett. A vallás, mint bármelyik másik eszme, megérdemli a kritikát, a szatírát, és igen, akár a tisztelet félelem nélküli, teljes hiányát.”

Rushdie 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve nagy felháborodást váltott ki az iszlám világban Mohamed próféta tiszteletlen ábrázolása miatt. A könyvet számos országban betiltották, több helyen szertartásosan elégették. Khomeini ajatollah, Irán vezetője fatvát, azaz halálos kiközösítést hirdetett Rushdie ellen istenkáromlás miatt; az írót hitehagyottnak bélyegezték, ami az iszlám szerint halállal büntetendő.