Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Goodfriend, mint férfi Mona Lisa

2015.01.10. 10:42
dr.Máriás a Facebookon tette közzé két újabb képét: az egyiken Szijjártó Péter várja párbajra André Goodfriendet, míg a másik rusztikus egyszerű vonásokkal ábrázolja az ügyvivő karakteres vonásait bombákkal szinesítve. Másfél éve a pogácsazombik támadása utáni tárlatvezetés sikerén felbuzdulva, a művészhez fordultunk, hogy kiderítsük, hogy mit szimbolizál az akutálpolitikai kérdéseket gyakran feszegető művész két legfrissebb alkotása.

"Vajon mikor indítják el már végre az amerikaiak szép hazánk és derék rendszerünk demokratikus lebombázását a nemzetközi béke, szabadság, kölcsönös tisztelet és erős szövetségi viszonyunk megerősítése jegyében? – tettem fel magamnak a kérdést, amikor tegnap megláttam egyik napilapunk vezető címét: Putyin Budapestre látogat – közvetlenül Merkel után." - kezdte az elemzést dr Máriás. 

"Eszembe jutott, amikor Milosevicet akarták jobb belátásra bírni, s hosszan és hiábavalóan tárgyaltak vele, aztán egy napon arra ébredtünk, hogy bombázzak a diktatúrát – ami a mi esetünkben azt jelentette, hogy szó szerint minket, a háború ellenzőit – ott, az ellenzéki vezetésű multikulturális Újvidéken, amelynek hamarosan minden hídját lerombolták, miközben ott, ahol Milosevic bujkált, azaz Belgrádban, egyet sem.

Nézem naponta a misztikus André Goodfriend arcát, aki a civil társadalom megerősítéséért száll síkra, s nagyon tetszik. Ahogyan az is, hogy miközben élvezem Mona Lisáénál is titokzatosabb mosolyát, a körmeimet harapdálva várom a válaszát arra, hogy vajon Habonyt a farok-markolászása, vagy a frizurája miatt tiltották ki Amerikából, miközben mégis beengedték? Elővettem egy vásznat, és megfestettem Goodfriendet, mint hétköznapi világpolitikai szappanoperám napi főhősét, férfi Mona Lisáját, majd egy szép amerikai lobogót háttérnek." 

Íme a szóbanforgó kép:

"Amikor ezzel megvoltam, úgy éreztem, hiányzik még valami, így néhány szép bombát is odatettem színes mintázatként a kép felületére, kettőnk közé, a néző és a hős, az itt és az ott, a kicsi és a nagy, vagyis a két világ közé.

Remélem, ha meglátja ezt a festményt, az megtetszik neki, és segíti New York-i bemutatását, hogy az ottaniak is rádöbbenhessenek arra, hogy errefelé is dívik a két kultúra közé fontos hidakat verő vidám művészet a kölcsönös tisztelet, megértés és szeretet jegyében. S kiviszik, s párjaként kiállítják az ezt megelőző opust is, melynek címe Szíjjártó Péter párbajra várja André Goodfriendet Egon Schiele műtermében, amely szintúgy a napi politika fölé emelkedést szolgálja a kacagás, a rekreáció, a műélvezet, a szeretet, a szellemi kalandozás és a kulturális hasonlóságokra való maradéktalan rádöbbenés jegyében."

Ez pedig ez a festmény: 

(Mindkét festmény látható lesz drMáriás január 27-én az A38 kiállítóhelyén nyíló Kék Duna keringő című kiállításán)  • Vennék
  • Bankszámla