Diána
11 °C
22 °C

Elhunyt Oberfrank Géza karmester

2015.01.12. 16:03

Hosszas betegség után elhunyt Oberfank Géza érdemes és kiváló művész, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, írja az MTI.  79 éves volt. Az Operaház a művészt saját halottjának tekinti, temetésének időpontjáról később adnak tájékoztatást.

Oberfrank Géza 1961-ben, művészdiplomája megszerzésének évében csatlakozott az Operaházhoz, karmesterként a Vérnásszal mutatkozott be 1964-ben. 1973-tól négy éven át volt a berlini Komische Oper főzeneigazgatója volt, később a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetéséért felelt különböző posztokon.

1989-től ismét a Magyar Állami Operaház társulatának tagja, 2010-ig az OperaStúdiót is irányította, számtalan fiatal művészt készítve fel a pályára, szerepekre. 1989-ben zeneigazgatói kinevezést kapott, majd 94-től három éven át az Operaház főzeneigazgatója volt.

Operarendezőként is bemutatkozott: Budapesten a Háry Jánost, Szegeden többek közt a Carment, Az álarcosbált és a Vérnászt állította színpadra. Számos magyar mű ősbemutatója fűződik nevéhez, Berlinben az ő zenei irányításával mutatták be a Háry Jánost. Erkel Dózsa György című műve néhány héttel ezelőtt az ő átdolgozásában került színre az Erkel Színházban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport