Friderika
9 °C
18 °C

R. Crumb is rajzolt egyet a Charlie Hebdo-ügyben

2015.01.12. 16:32
R. Crumb a hatvanas évek ellenkultúrájának emblematikus alakja, az ő nevéhez fűződnek az undergorund képregényes világ olyan alapművei, mint a Zap Comix, Fritz the Cat, vagy Mr. Natural. 1991-ben lett a Will Eisner Comic Book Hall of Fame tagja, ekkor áttette székhelyét Franciaországba. A teljes elszigeteltségben élő és alkotó Crumb napokkal a Charlie Hebdo szerkesztőségét ért támadás után, sajátos stílusában dolgozta fel a történteket.

R. Crumb még pénteken adott interjút az Observernek a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy Wolinskyvel volt egyedül kapcsolatban a szerkesztőség tagjai közül, és bár 24 éve él Franciaországban, még mindig nem sikerült beilleszkednie a francia képregényes világba. Az interjú legérdekesebb részében arról beszél, hogy bár hosszú idő óta nem hallatott magáról, a Libération felkérését rögtön elfogadta, és sajátos stílusában dolgozta fel az eseményeket, illetve annak rá gyakorolt hatását. 

Robert-Crumb-Nails-The-Mohammed-Cartoonists

Crumb elmondta, hogy ő maga nem építene arra egy életművet, hogy vallási fanatikusokat sérteget, viszont a Charlie Hebdo szerkesztőségének tagjait megölték, így nem tehetett mást, mint hogy a prófétát ábrázolja valamilyen módon. Mindezt végül úgy sikerült, hogy saját gyávaságából gúnyt űzött, és önmagát mint gyáva képregényrajzolót ábrázolja, aki kiskapukat keres. Az ő esetében régi barátja, Mohamid Bakshi filmrendező volt ebben segítségére, az ő seggét rajzolta le ugyanis. Ezzel görbe tükröt tart az amerikai lapok felé, akik nem merték lehozni a Charlie Hebdo elleni támadást kiváltó karikatúrákat.  

Aline-Kominsky-e-Robert-CrumbA kész rajzot végül egy másik is követte, ezen feleségével közösen dolgoztak. Ezen a feleségének aggodalma látható, hogy az első rajz publikálása után bujkálniuk kell majd, de Crumb nyugtatni próbálja, abban reménykedve, hogy a radikális fanatikusok most egy időre lenyugodtak.