Kicsavarták Fekete György kezéből a Biennálét

2015.01.15. 15:24 Módosítva: 2015.01.15. 17:47

2015. január 15-étől a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum keretein belül működik a Velencei Biennále Magyar Irodája. Így az intézmény biztosítja a szakmai és elméleti hátteret biztosít az 56. Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar részvétele koordinálásáért felelős Balatoni Mónika nemzeti biztos által vezetett irodának.

A lépés apró, pozitív fordulatnak tűnik a hazai képzőművészeti életben zajló leépítés közepette.

Egyre távolabb az MMA-tól

Balatoni Mónika kinevezése botrányt kavart a hazai képzőművészeti életben, hiszen a képzőművészeti életben tapasztalattal nem rendelkezik, dramaturgnak tanult, és korábban a külügyminisztériumban dolgozott.   

Kinevezését a képzőművészeti élet szétzilálására tett újabb lépésként értékelte a szakma. Emiatt Bálint Anna kritikus és kurátor, és Kertész László művészettörténész, kurátor, a megszüntetett Képzőművészeti Lektorátus korábbi vezetője bojkottfelhívást tett közzé. 

Tudni kell, hogy a biennále irodáját k orábban olyan a hazai, és nemzetközi képzőművészeti életben is elismert vezetők irányították, mint Beke László, vagy Petrányi Zsolt. A kormányzati leépítés egyik lépése volt a Kósa Lajos által a pályára helyezett Gulyás Gábor kinevezése. Ő azonban még aktív kapcsolatot ápolt a képzőművészettel, a Műcsarnokban számos sikeres kiállítást is rendezett. Balatoni ugyanakkor vélhetően pártszempontok alapján kapott pozíciót.

A mostani fordulat annyiban pozitív, hogy a biennáleszervezés még távolabb került a Művészeti Akadémiától. Az iroda évtizedekig a Műcsarnok alatt működött, amely most már az MMA tulajdona. Az iroda Fekete György érkezésével a MANK alá került, és onnan sorolták most a Ludwig alá.  Ezzel egy másik, erős intézmény alatt működhet a biennále szervezése.

Cseke Szilárd megy Velencébe

A miniszteri döntés értelmében a Ludwig Múzeumhoz kerül a Velencei Biennále 2015-ös magyar részvételéhez az állami költségvetésből biztosított, 64,8 millió forintos keret is, ami megegyezik a korábbi évek támogatási összegével. Ez az összeg fedezi a nemzeti biztos négyfős irodájának felállítását és működtetését is a Ludwig Múzeum intézményi keretei között.

Az 1895 óta rendszeresen megrendezett Velencei Biennále a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. A 2015. május 9-e és november 22-e között zajló Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén a kilenctagú szakmai zsűri döntése alapján German Kinga kurátor és Cseke Szilárd képzőművész: Fenntartható identitás című projektje képviseli Magyarországot.