Gusztáv
3 °C
7 °C

Két színész is otthagyja A játékkészítőt

2015.01.19. 08:42
Döcögősre sikerült a nagyszabású mű, a nézők átverve érzik magukat. Bereczki Zoltán és Pokorny Lia már ki is szállt a buliból.

Erről szól A játékkészítő

A történet elsőre elég meredek, írtuk korábbi cikkünkben: adott egy csomó mesehős, olyan klasszikusok, mint Piroska, Jancsi és Juliska, a Dzsin, Hüvelyk Matyi vagy a Kismalac. Ők a mesefigurák ügynökségénél dolgoznak, és rémülten veszik észre, hogy már nincs rájuk túl nagy kereslet. A mai gyerekek ugyanis inkább a Verdák vagy a Harry Potter hőseiért rajonganak. Ezért a mesehősök elhatározzák, hogy „újrabrandingelik” magukat.

Elrabolnak egy kisfiút, hogy segítsen nekik, de hiába, mert a gyerek már nem néz ilyen meséket, azt sem tudja, hogy hőseink kicsodák. Ekkor elhatározzák, hogy elmennek a Játékkészítőhöz (őt Alföldi Róbert játssza), hogy megkérjék, csináljon róluk videojátékot. Ha lesz videojáték, akkor lesz egésze estés mozifilm, ha lesz mozifilm, akkor lesznek uzsonnásdobozok is a képeikkel  – okoskodnak a játékok. A Játékkészítő (a mostanában az RTL Klubon újrainduló X-Faktorban zsűriző színész-rendező Alföldi Róbert) tehetségkutatót tart a játékoknak.

A játékkészítőt hatalmas reklámkampány harangozta be, amiben igazi szuperprodukciónak titulálták, a készítők konkrétan azt bizonygatták, hogy a tavaly nyári István, a király óta nem volt ilyen volumenű színházi vállalkozás Magyarországon. A Játékkészítő magyar viszonylatban hatalmas, egymillió eurós költségvetésből készült, ebből összesen hat előadás rendeztek decemberben. 

04
Fotó: Huszti István

A prózai színházat, a musicalt és a cirkuszt vegyítő, a közönség aktív részvételét igénylő darabbal kapcsolatban azonban sok nézői panasz érkezett:  az első so­rokban ülők a 49 800 forintos jegyárért egy rosszul rendezett, sokszor követhetetlen előadást kaptak, írja a Bors. A készítők az első három sorban ülőknek azt ígérték, hogy őket is bevonják a játékba, de ez csak egy pár perces, színpad előtti bohóckodást jelentett.

A Bors úgy tudja, a szereplők közül Bereczki Zoltán és Pokorny Lia nem is ír alá a folytatásra (már ha lesz egyáltalán), a Megasztár korábbi producereként is ismert Illés Gabriella szerint viszont még senki nem mondott nemet az esetleges tavaszi folytatásra. Pokorny és Bereczki mene­dzsere ezzel szemben azt állítja, hogy 

sem Pokorny Lia, sem Bereczki Zoltán nem írt alá újabb szerződést. Lia nem szeretné tovább játszani, és Zoli sem, akinek ráadásul ideje sem lenne, más fontos feladatok várnak rá.

A lapnak egy másik színész is nyilatkozott, szerinte döcögősre sikerült a mű, amire a próbák alatt jöttek rá a színészek, így mindenki egyénileg igyekezett megoldani a feladatát, mintha egy egy önálló estet adott volna. Persze ez is csak egy vélemény, a Király testvérek (Linda és Viktor) szívesen folytatnák a darabot, mert jó kezdeményezésnek tartják. 

A szereposztás egyébként impozáns volt: Alföldi Róbert, Pokorny Lia, Szabó Győző, Nagy Feró, Oroszlán Szonja, Hajdú Steve, Bereczki Zoltán, Király Viktor, Király Linda, Radics Gigi és Herrer Sára is játszott a darabban.

UPDATE: A darab producere, Illés Gabriella szerint a Bors lyukra futott a fenti információkkal, szerinte:

  • Nincs semmilyen kérdőjel a darab körül, sőt, több százan érdeklődtek, mikor lesz a következő előadás.
  • A Borsnak határozottan elmondták, hogy egy tavaszi előadás lehetősége ugyan felmerült, de azt hamar elvetették. Hogy mikorra tervezik az újabb előadásokat, az egyelőre nem ismert.
  • A művészek menedzsere még a tavaszi előadásra mondott nemet, de erről már rég nem volt szó.
  • Bár a 46 ezer néző közül a visszajelzések nagyrészt pozitívak voltak, a lap mégis úgy állítja be, hogy mintha a panaszok lettek volna többségben. 
  • Nem volt 49800 forintos jegy az első sorban.
  • Az alkotók már korábban is gondolkodtak Bereczki lekettőzésében, mivel látszott a színészen, hogy kimeríti a sok előadás. Több jelöltük is van, ezért nem aggódnak, ha mégis kilép a darabból.