Nem tudni, mikor lesz az októberi filmhét díjátadója

2015.01.23. 17:33

Az Index úgy tudja, hogy elmarad a Magyar Filmhét februárra tervezett díjátadója, értesüléseink szerint azért, mert a tavaly alapított Magyar Filmakadémiának nem sikerült elég tagot összeszedni ahhoz, hogy döntésképes legyen.

A Magyar Filmhét története eddig is zűrös volt, a Magyar Nemzeti Filmalap szándékoltan próbált szakítani a Magyar Filmszemle hagyományaival, így viszont a filmhét lényege az volt, hogy tavaly októberben az előtte levő két évben készült magyar filmeket olcsón lehetett megnézni a MOM Parkban. 

Andy Vajna már Cannes-ról álmodik

A díjátadást viszont 2015 februárjára tolták, hogy azokat a filmeket, amiket a forgalmazók nem engedtek bemutatni a rendezvényen (Délibáb, Swing), de még 2014-esek, szintén esélye legyen a díjakra. Akkor Havas Ágnes azt mondta az Indexnek, hogy a Magyar Filmakadémia tagjai fognak szavazni a filmekre, és ezt az egyesületet még nem jegyezték be, márpedig a Filmalap azt szerette volna, hogy ők rendezzék meg a díjátadót. 

A 2013 karácsonyára tervezték azokat a videókat is, amivel a magyar nézőket csábították volna vissza a moziba. A Geszti Péter kreatív igazgatása mellett és Antal Nimród rendezésében készített, magyar filmet propagáló, 60 magyar színészt felvonultató promófilmeket végül a filmhét reklámjaként mutatták be.

Gyere, ülj mellém! - a Magyar Filmhét moziszpotja

A Magyar Filmakadémia több száz magyar filmest, rendezőt, színészt, animációs filmest, vágót, operatőrt, egyéb szakembert, de egy újságírót sem keresett meg, hogy csatlakozzanak a szervezethez. Úgy tudjuk, hogy az akadémiának az intenzív megkeresés ellenére nem sikerült annyi tagot összeszedni, hogy elég legyen a díjak kiadásához. A tavalyi sajtóanyag szerint a Magyar Filmakadémia ugyanis 17 díjat tervezett volna kiosztani februárban, köztük 6 műfaji és 11 alkotói elismerést.

A Magyar Nemzeti Filmalap hivatalos válasza szerint a rendezvénnyel kapcsolatos kérdésekben a Filmakadémiát kell keresni. A filmakadémia elnöke Novák Emil operatőr, aki az Index megkeresésére elmondta, hogy a Filmakadémia tagjai készen állnak a szavazásra. Több mint 200-an jelentkeztek a szervezetbe, ő személy szerint konkrét dátumot nem tud a díjátadóról, csak terveket hallott. Ő a Filmalaphoz irányított vissza minket. 

Az Apollónak nevezett filmes díjak átadását a TV2 közvetítette volna, ezek szerint ez lett volna a második műsorblokk, amit Andy Vajna megkapott volna a csatornán. Arról nincsen információnk, hogy a felesége, Vajna Tímea elnökségével szervezett Miss World Hungary ott fogják-e közvetíteni. Úgy tudjuk, hogy a műsor nem a TV2 gyártásában készült volna, ők csak közvetítették volna az eseményt.