Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmentek a szörnyek

2015.01.30. 17:07
Bár az Ignite mindkét budapesti koncertjére elkeltek a jegyek, jócskán akad még így is buli, amivel elbúcsúztathatjuk az év leghidegebb hónapját. Válltömésekkel, paprikáskrumplival, színpadi bulizással és Angela Merkellel is köszönthetjük a februárt. A cipőt nem kell levenni, az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

Kádár és a paprikáskrumpli (péntek)

Jelmezes bulival tiszteleg kedvenc filmrendezője, Wes Anderson előtt a KultOn.hu. A Grand Budapest Hotel, az Okostojás és a Holdfény Királyság direktorának buliján lesz kvíz, tombola, zene és jelmezverseny is. "Reméljük, minél több Steve Zissou-t, Suzy-t, Zero Moustafát, Margot Tenenbaumot és Mr Foxot is üdvözölhetünk majd a Pótkulcsban" – írják a házigazdák. Péntek, 19:00, Pótkulcs (Budapest, VI. kerület, Csengery u. 65/b)

Decemberben, a Stenken, mi is összeszedtük kedvenc lemezeinket 2014-ből, és a Recorder magazin sem tett másként, akik még egy utolsót rúgnak a tavalyi évbe, így egy teljes estén át pörgetik kedvenc számaikat az óévből. Azt üzenik: a Happy nem lesz, a Hey QT viszont biztosan elhangzik majd. Cariboura, Future Islandsre és Jamie T-re is lehet számítani. Péntek, 22:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, nyár utca 20.)

Visszaugranak az időben harminc évet, és ezúttal 1985-ről emlékeznek meg az Ipari Szakadárok. Ez az az év, amikor a new waveből egyre inkább szintipop lett, az italodisco a csúcsra tört és szemtelenül homoerotikus számok születtek. "A New Order megénekli a tökéletes csókot, indul a peresztrojka, a csernobili erőmű még vígan pöfékel, Reagan és Gorbacsov közelednek, Kádár szerint a paprikáskrumpli legyen paprikáskrumpli, hihetetlen frizurák, válltömés mindenen, jön a brék, ráadásul Roger Moore utoljára játssza a 007-est" – folytatják a végtelennek tűnő felsorolást a szervezők. Péntek, 21:30, Lokál (Budapest, VII. kerület, Dob utca 18.)

A német house kedvelőinek egyenesen Lipcséből hozza el a Pure Lust brigádja Lake People-t, aki még a kilencvenes évek közepén, másolt kazettákon keresztül ismerkedett meg az elektronikus zenével. Idővel már nemcsak gyűjtögetni szeretett volna, hanem saját zenéket készíteni – nagyjából ekkor született meg a Lake People projekt, ami ezúttal Budapestet is útba ejti majd.  Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Disznóságok alpesi valutáért (szombat)

Tavaly ilyenkor óriási botrányt keltett a Fogasház belvárosi disznótora, amit a szórakozókomplexum ezúttal is megtart, a disznót azonban máshol ölik majd le, így a hajnali visítás egész biztosan nem veri majd fel a Dob és Akácfa utca környékét. Lesz azonban fatálas parasztízelítő, hagymás sült vér, lecsós sertésmáj, orjaleves eperlevéltésztával, sok helyben grillezett disznóság és párolt lilakáposzta is. Sőt, a szomszédos Lieblingben vegakonyhával várják majd a hústól irtózókat. Szombat, 8:30, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51.)

Elmentek a szörnyek című második lemezét mutatja be a Konyha zenekar az A38 hajón. A későharmincas tagokból álló trió ezzel a saját démonjainak int búcsút, mérföldkőnek is tekintik az anyagot. Előttük a dalversenyünkben is szereplő Dope Calypso zenél majd, akik a Black Swamp Thing című szerzeményükkel indultak a megmérettetésen. Szombat, 19:30, A38 Hajó (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Megismétli karácsonyi szobabuliját a LÄRM, ahol ismét bútorokkal, szőnyegekkel és kislámpával teszik otthonosabbá a koromfekete barlangot. A sztárvendég ezúttal nem Tom Select, hanem a berlini Yannick Robyns lesz. A dj-k a tánctéren játszanak majd, a színpadon meg a fiatalok bólogathatnak teljes átéléssel a zenére. Szombat, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Europarty 2020 név alatt Angela Merkel magyarországi látogatását ünnepli a Beat on the Brat, ahol a lemezlovasok kontinentális popzenével ünneplik az egységes, mégis sokszínű Európát, valamint az európai kultúrát és értékeket. Talán Svájc és Izrael is tiszteletét teszi majd, lesz svédasztal, a pultnál pedig eurót és alpesi valutát is elfogadnak majd. De hiszen értik: egy vicc az egész buli! A bejáratnál még a cipőt sem kell levenni. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Biszbasznap (vasárnap)

Basznap lesz a Müsziben, támogatói fesztivált tart ugyanis a Budapesti Anarchista Színház. A programok délután háromkor startolnak: lesznek filmek, beszélgetések az anarchiáról és az orvosi marihuánáról, továbbá buli és koncertek is. Fellép többek közt Sickratman, és elhangoznak a színház Többszörös Orgazmus című előadásának dalai is. Sőt, Biz-Basz-Bazár név alatt akár kézműves szakrális szexrelikviákat is vásárolhatunk! Vasárnap, 15:00, Müszi (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1.)

Kényes témákat érint a török származású német filmrendező Fatih Akin 2007-es, A másik oldalon című drámája: a bevándorlást, a prostitúciót, a terrorizmust és a leszbikus románcokat. A film, megjelenése után, 32 díjat nyert, köztük Cannes-i pálmát, Cézárt és European Film Awards-ot is. Vasárnap este a Kolorban vetítik majd. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)