Elmentek a szörnyek

2015.01.30. 17:07
Bár az Ignite mindkét budapesti koncertjére elkeltek a jegyek, jócskán akad még így is buli, amivel elbúcsúztathatjuk az év leghidegebb hónapját. Válltömésekkel, paprikáskrumplival, színpadi bulizással és Angela Merkellel is köszönthetjük a februárt. A cipőt nem kell levenni, az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

Kádár és a paprikáskrumpli (péntek)

Jelmezes bulival tiszteleg kedvenc filmrendezője, Wes Anderson előtt a KultOn.hu. A Grand Budapest Hotel, az Okostojás és a Holdfény Királyság direktorának buliján lesz kvíz, tombola, zene és jelmezverseny is. "Reméljük, minél több Steve Zissou-t, Suzy-t, Zero Moustafát, Margot Tenenbaumot és Mr Foxot is üdvözölhetünk majd a Pótkulcsban" – írják a házigazdák. Péntek, 19:00, Pótkulcs (Budapest, VI. kerület, Csengery u. 65/b)

Decemberben, a Stenken, mi is összeszedtük kedvenc lemezeinket 2014-ből, és a Recorder magazin sem tett másként, akik még egy utolsót rúgnak a tavalyi évbe, így egy teljes estén át pörgetik kedvenc számaikat az óévből. Azt üzenik: a Happy nem lesz, a Hey QT viszont biztosan elhangzik majd. Cariboura, Future Islandsre és Jamie T-re is lehet számítani. Péntek, 22:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, nyár utca 20.)

Visszaugranak az időben harminc évet, és ezúttal 1985-ről emlékeznek meg az Ipari Szakadárok. Ez az az év, amikor a new waveből egyre inkább szintipop lett, az italodisco a csúcsra tört és szemtelenül homoerotikus számok születtek. "A New Order megénekli a tökéletes csókot, indul a peresztrojka, a csernobili erőmű még vígan pöfékel, Reagan és Gorbacsov közelednek, Kádár szerint a paprikáskrumpli legyen paprikáskrumpli, hihetetlen frizurák, válltömés mindenen, jön a brék, ráadásul Roger Moore utoljára játssza a 007-est" – folytatják a végtelennek tűnő felsorolást a szervezők. Péntek, 21:30, Lokál (Budapest, VII. kerület, Dob utca 18.)

A német house kedvelőinek egyenesen Lipcséből hozza el a Pure Lust brigádja Lake People-t, aki még a kilencvenes évek közepén, másolt kazettákon keresztül ismerkedett meg az elektronikus zenével. Idővel már nemcsak gyűjtögetni szeretett volna, hanem saját zenéket készíteni – nagyjából ekkor született meg a Lake People projekt, ami ezúttal Budapestet is útba ejti majd.  Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Disznóságok alpesi valutáért (szombat)

Tavaly ilyenkor óriási botrányt keltett a Fogasház belvárosi disznótora, amit a szórakozókomplexum ezúttal is megtart, a disznót azonban máshol ölik majd le, így a hajnali visítás egész biztosan nem veri majd fel a Dob és Akácfa utca környékét. Lesz azonban fatálas parasztízelítő, hagymás sült vér, lecsós sertésmáj, orjaleves eperlevéltésztával, sok helyben grillezett disznóság és párolt lilakáposzta is. Sőt, a szomszédos Lieblingben vegakonyhával várják majd a hústól irtózókat. Szombat, 8:30, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51.)

Elmentek a szörnyek című második lemezét mutatja be a Konyha zenekar az A38 hajón. A későharmincas tagokból álló trió ezzel a saját démonjainak int búcsút, mérföldkőnek is tekintik az anyagot. Előttük a dalversenyünkben is szereplő Dope Calypso zenél majd, akik a Black Swamp Thing című szerzeményükkel indultak a megmérettetésen. Szombat, 19:30, A38 Hajó (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Megismétli karácsonyi szobabuliját a LÄRM, ahol ismét bútorokkal, szőnyegekkel és kislámpával teszik otthonosabbá a koromfekete barlangot. A sztárvendég ezúttal nem Tom Select, hanem a berlini Yannick Robyns lesz. A dj-k a tánctéren játszanak majd, a színpadon meg a fiatalok bólogathatnak teljes átéléssel a zenére. Szombat, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Europarty 2020 név alatt Angela Merkel magyarországi látogatását ünnepli a Beat on the Brat, ahol a lemezlovasok kontinentális popzenével ünneplik az egységes, mégis sokszínű Európát, valamint az európai kultúrát és értékeket. Talán Svájc és Izrael is tiszteletét teszi majd, lesz svédasztal, a pultnál pedig eurót és alpesi valutát is elfogadnak majd. De hiszen értik: egy vicc az egész buli! A bejáratnál még a cipőt sem kell levenni. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Biszbasznap (vasárnap)

Basznap lesz a Müsziben, támogatói fesztivált tart ugyanis a Budapesti Anarchista Színház. A programok délután háromkor startolnak: lesznek filmek, beszélgetések az anarchiáról és az orvosi marihuánáról, továbbá buli és koncertek is. Fellép többek közt Sickratman, és elhangoznak a színház Többszörös Orgazmus című előadásának dalai is. Sőt, Biz-Basz-Bazár név alatt akár kézműves szakrális szexrelikviákat is vásárolhatunk! Vasárnap, 15:00, Müszi (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1.)

Kényes témákat érint a török származású német filmrendező Fatih Akin 2007-es, A másik oldalon című drámája: a bevándorlást, a prostitúciót, a terrorizmust és a leszbikus románcokat. A film, megjelenése után, 32 díjat nyert, köztük Cannes-i pálmát, Cézárt és European Film Awards-ot is. Vasárnap este a Kolorban vetítik majd. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)