Akik azt hitték, hogy Michelangelónak már nincsenek fennmaradt bronzszobrai, azok most nagyot nézhetnek

2015.02.02. 17:22

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái lehetnek, ám ezzel az elmélettel már jó egy évszázada nem foglalkoztak a művészettörténészek, Willem Danielsz van Tetrode holland származású 16. századi szobrásznak tulajdonítva az alkotásokat – írja az MTI.

Tavaly ősszel azonban Paul Joannides, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora a franciaországi Montpellier-ben működő Musee Fabre gyűjteményében őrzött 16. századi rajz apró részletére hívta fel a kutatók figyelmét. Michelangelo egyik tanítványa másolatokat készített mestere vázlataiból és az egyik ilyen munka sarkában egy párducon lovagló izmos fiatal ábrája látható.

A figura testtartása nagyon hasonlít a bronzalakok egyikének pózára és a rajz stílusa is hajaz Michelangelo szoborterveinek stílusára. A Cambridge-i Egyetem szakértői által vezetett nemzetközi kutatócsoport összevetette a szobrokat Michelangelo más munkáival és arra jutott, hogy a két mű anatómiailag és megformálásában is nagyon közel áll a mester 1500 és 1510 közötti munkáihoz - adta hírül a BBC News.

Röntgenfelvételek alapján a szakemberek megállapították, hogy a bronzöntvények fala vastag és erős - ami azt sugallja, hogy a 15. század végéről, vagy a 16. század elejéről származnak. A szobrok vizsgálata tovább folytatódik, a végső eredményeket júliusban ismertetik, bár a helyi Fitzwilliam Múzeum már úgy kürtölte világgá a hírt, hogy ezek Michelangelo szobrai.

A múzeum és a Cambridge-i Egyetem szakértői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a párducokon lovagló alakokat a Dávid-szobor befejezése után, de még a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának megfestése előtt készítette a mester. 

A szobrokat egy magángyűjteményből kapta kölcsön a Fitzwilliam Múzeum, ahol az érdeklődők augusztus 9-éig tekinthetik meg az alkotásokat.