Gyöngyi
4 °C
14 °C

A tanár úr megfogta a mellem

4O5A9547
2015.02.04. 12:45

- A nőket szokás megerőszakolni, nem?

- Vannak azért férfi áldozatok is.

Ezzel a párbeszéddel nagyjából össze is foglalható a PanoDráma csoport és Pass Andrea író-rendező új, Más nem történt című darabjának a témája, ami szexuális zaklatást és megrontást járja körül. Bemutató pénteken lesz, mi a próbán jártunk.

A PanoDráma másfél éve dolgozik együtt középiskolásokkal színházi nevelési programjában, és úgy gondolták, az iskolán belüli szexuális zaklatás különösen fontos téma ennek a korosztálynak. Ezért, bár ők kifejezetten verbatim színház, most először mégsem a szó szerinti feldolgozást választották. Inkább felkérték a drámapedagógus végzettségű Pass Andreát, hogy írjon darabot a társulatra. A dokumentumszínház direktsége helyett ezúttal a fantáziának nagyobb teret engedő formában akartak közelíteni a témához, melynek külön aktualitást adott a 444.hu cikke, az egyik budapesti elit gimnáziumban történt szexuális zaklatásokról.

„A cikkben is feltárt eset kapcsán hallgattak a szülők, hallgattak a tanárok, hallgatott az iskola. Más nem történt aztán, csupán rémálmok, önértékelési zavar, sok évnyi pszichoanalízis. Sokaknak volt, van ilyen Sipos tanár ura” – mondták el a PanoDráma társulat tagjai arról, hogy miért is akartak ehhez a témához nyúlni.

A Más nem történt nem Sipos tanár úr és tanítványai történetének rekonstrukciója. Még csak nem is követi teljesen az eseményeket. Mint Pass Andrea elmondta, őt leginkább az izgatta a történetben, hogy hogyan választja ki az áldozatait egy aberrált tanár. Szerencséje volt, mert személyes tapasztalatokra nem tudott támaszkodni, de megdöbbenten hallotta, hogy az ő középiskolájában is történtek kétes dolgok. És bár az illető tanárt kirúgták, és az erőszak sohasem bizonyosodott be, az ügyet Sipos Pál esetéhez hasonlóan mindenki próbálta eltussolni. (Az illető tanár engedély nélkül készített fényképeket saját maga számára a kisgimnazista lányokról, egy kifejezetten lánygimnáziumként működő, vidéki középiskolában. – K. Gy.)

Bár Pass Andreának nem voltak negatív tapasztalatai a gimnáziumban, amikor elmondta ismerőseinek, hogy erről a témáról ír, sokan jöttek elő hasonló történetekkel. „Az a kép rajzolódott ki, hogy az ilyen tanárok mind hasonló karakterjegyekkel rendelkeznek, jó fejek, lazák, szeretik őket a gyerekek, és megbíznak bennük. Nagyon sokszor a családi problémákat kihasználva tudnak közel kerülni a diákokhoz.” A darab is leginkább arra koncentrál, hogy hogyan férkőzik a gyerekek bizalmába szeretett tanáruk, hogyan bánik az áldozatokkal és azokkal, akik esetleg gyanítanak valamit.

Ki volt S. tanár úr?

A 444.hu-n tavaly júliusban jelent meg Magyari Péter írása egy középiskolai tanárról, S. tanár úrról, aki éveken keresztül szexuális viszonyt folytatott tinédzserkorú diákjaival, jórészt fiúkkal. A lap ugyan sem a tanárt, sem a gimnáziumot nem nevezte meg, de először a közösségi médiában, majd később a sajtóban is megjelent, kit is takar az S. monogram. Az eset csak most, 25 év elteltével derült ki, és semmilyen következménye nem volt, a tanártól csak azt kérték, hagyja ott az iskolát. Máshol azonban tovább taníthatott majd ifjúsági műsorokat készített az MTV-nek. Az Indexnek is nyilatkozó egykori kollégák, köztük az akkori igazgató is egyöntetűen úgy nyilatkoztak, ők annak idején semmit sem vettek észre a dologból.  

Pass Andrea elmondta, a közös próbák előtt workshop keretében leült a gyerekekkel megbeszélni a darab témáját, hogy csak az vegyen részt a próbán, akinek van hozzá kedve. Megdöbbentő volt számára, hogy mennyire nem tudnak a diákok Sipos Pál ügyről. Annak ellenére, hogy ez a korosztály sok időt tölt a számítógép előtt, egy lány kivételével senki nem tudta, ki az a Sipos Pál. De amikor elkezdtek mélyebben beszélni a témáról, kiderült, hogy több szereplőnek is voltak személyes tapasztalatai iskolai zaklatás ügyében, és nekik is voltak olyan történeteik, amelyek hozzátettek a darabhoz.

Ez remek alkalom lett volna a tanároknak, hogy beszéljenek a diákokkal erről az ügyről, a legtöbb iskolában mégsem volt szó róla.

"Pont a diákok nem tudnak erről az egészről” – mondta el Pass Andrea, és ezt erősítette meg az egyik szereplő is.

A darabban szereplő egyik AKG-s (Alternatív Közgazdasági Szakközépiskola) diáklány elmondta, nem volt szó a Sipos Pál-ügyről náluk sem az iskolában, sem baráti szinten. Amikor azt kérdeztem tőle, hogy szerinte miért nem mernek nyilvánosság elé lépni az áldozatok úgy vélte, azok a diákok, akik szexuális zaklatás áldozatává válnak, valószínűleg önmagukat okolják. Úgy gondolják nem véletlen, hogy velük történt meg ez az eset, nem pedig valamelyik osztálytársukkal, és hogy ők is tehetnek róla. Úgy vélte, ha az ő osztályában fordulna elő szexuális zaklatás, szinte biztos benne, hogy az illető áldozat nem merné nyilvánosan felvállalni az esetet.

A Más nem történt semmit nem állít nyíltan, csak sejtet. Hogy mi történik a darabban szereplő Flórián tanár úr és a gyerekek között, az tulajdonképpen a nézőre van bízva. Áldozatok azonban vannak. A darab egy igen aktuális témát feszeget, amiben a középiskolás amatőr színészek egészen üdítő és friss alakítást nyújtanak, és emiatt a darab sem lesz nyomasztó.

Szereplők: Bartsch Kata, Hárs Anna, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina, Végh Zsolt,  valamint a PanoDráma színházi nevelési programjának csoportja: Burján Fanni, Dombi Diána, Fodor Fanni, Lang Dániel, Kovács S. József, Potocsni Klaudia, Szekeres Máté, Szepes Anna, Tóth Angéla

Bemutató: február 6., este 8 óra, Hátsó Kapu (Dohány u. 13.) további előadások: február 7., délután 4 és este 8 óra