Vizsgára kényszerítik a táncosokat az Operaházban

2015.02.04. 10:58

Megalázónak tartják az Operaház táncos művészei a nemrég bevezetett minősítő vizsgát, mert úgy gondolják, ez csak azt a célt szolgálja, hogy megszabaduljanak tőlük. Ókovács Szilveszter főigazgató szerint azonban nincs mit tenni, hiszen a minősítés minden közalkalmazottnak kötelező. A Magyar Nemzeti Balett tagjai ugyanakkor elfogadják, hogy a minősítés kötelező, szerintük azonban ehhez nem lenne kötelező a külön vizsga, ami számukra nagyon megalázó, írja a Népszabadság. A balett tagjainak ugyanis az évenkénti kötelező orvosi vizsgálat mellett most egy másik alkalmassági vizsgán is részt kell venni, amit ők jogellenesnek tartanak. A vizsgálatot legalább a társulat fele megtagadta, félnek ugyanis az orvosi titoktatás megsértésétől.

Ókovács hangsúlyozta, hozzá nem jutnak el az egészségügyi eredmények, csak az, hogy megfelelő-e a táncos testtömegindexe, és alkalmas-e a pályára. Az igazgató szerint ebben semmi megalázó nincs, más társulatokban még az AIDS-szűrés is kötelező.

A Népszabadságnak nyilatkozó táncosok szerint az egész minősítési vizsga arra jó, hogy Solymosi Tamás balettigazgató így távolíthassa el azokat a művészeket, akikekkel konfliktusa van. Mivel mindenki közalkalmazotti státuszban van, így az elbocsátásuk nem annyira könnyű, a művészek szerint ezért keresnek a vezetők kiskapukat. Az egyik ilyen, hogy külföldről hoznak táncosokat, akik nem feltétlenül jobbak, mint a hazaiak. Jelenleg már a társulat 35 százalékát külföldről szerződtették, őket bármikor el lehet küldeni. Úgy vélik, az üzemorvosnak korábban már voltak kétes, etikai problémákat felvető vizsgálatai, aminek következtében több embert el is bocsátottak, akik utána sokáig nem találtak munkát. Szerintük többévnyi munkát nem minősíthet egyetlen vizsga.

Ókovács Szilveszter azt nyilatkozta, nem érti a felháborodást, a vizsga nem bonyolultabb, mint egy egyszerű balettóra, a legutóbbi minősítésen, 2010-ben sem küldtek el senkit. Külföldi táncosok szerződtetése egy társulatban pedig teljesen bevett dolog, a magyar táncosok némelyike szerinte egyszerűen xenofób, pedig nemrég még fellépti-díj emelést is kaptak.

A táncosok szerint a vizsga nem jogszerű, ezért ügyvédet fogadtak.