Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fotóiból terveznek kiállítást

2015.02.24. 11:47

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 2015 tavaszán átfogó, egyben hiánypótló kiállítást szervez a magyar származású, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságából. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába tartozó kiállítás 2015. április 10-én nyílik és egészen június 21-ig tart nyitva.

Zsigmond Vilmost olyan filmek stáblistájáról ismerhetjük, mint a Szarvasvadász vagy a Harmadik típusú találkozások, de a neve mostanában is gyakran feltűnik, például a Mindy Project nevű amerikai tévésorozatban is operatőrködött.

A Ludwig sajtóanyaga szerint Zsigmond Vilmos az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el érdeklődni komolyabban a fotóművészet iránt. Nagy hatást tett rá Dulovits Jenő Művészi fényképezés című, több nyelven is kiadott műve. Ennek segítségével autodidakta módon megtanulta a kompozíciós elveket, a fénykezelés jelentőségét, a film nyersanyagok sajátosságait. Az előhívást szintén maga végezte, így lehetősége volt megtanulni a fotózás laborálási eljárásait is. Az 1956-os forradalom alatt kivándorolt az Egyesült Államokba, és nem sokkal később már olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Robert Altman vagy John Boorman.

A mintegy 150 darabot számláló fotóanyag az 1940-es években indul, és napjainkig bezárólag több csoportban mutatja be Zsigmond Vilmos alkotói gondolkodásmódjának fő jellegzetességeit. A kiállítás kiegészül továbbá a filmes életmű darabjaival is, hogy láthatóvá váljanak a fotográfiai alkotások és az operatőri tevékenység szoros összefüggései, segítve egymás értelmezését.