Végre van felelőse a nemzeti cirkuszművészeti stratégiának

2015.02.24. 13:40

Két új miniszteri biztos kezdi meg munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) március 1-jétől, írja az MTI. Cseri Miklós a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének megvalósításáért, valamint a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért, Fekete Péter pedig a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért lesz felelős.

Igen, ezek szerint létezik Magyarországon nemzeti cirkuszművészeti stratégia.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy keddi sajtóbeszélgetésen elmondta: eddigi helyettese, Cseri Miklós eleve átmeneti időre vállalta a pozíciót, most miniszteri biztosi tisztsége mellett visszatér a Szentendrei Skanzen élére, az új helyettes államtitkár pedig Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet eddigi főigazgatója lesz márciustól.

A Békéscsabai Jókai Színházat vezető Fekete Péter feladata többek között a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezési koncepciójának kidolgozása lesz a Liget Budapest projekt részeként.

Fekete Péter a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke volt, aki kormánymegbízottként felügyelte a megyei önkormányzatoktól a megyeszékhelyekhez került színházakat, majd később a békéscsabai színházi igazgatója lett. 

Pályafutásáról a Magyar Narancs írt cikket még 2012-ben, ebben említik, hogy Fekete egy cardiffi főiskolán szerezte a színházrendezői diplomáját, ráadásul egy olyan intézményben, ahova Sir Anthony Hopkins is járt, az ezt igazoló papírt azonban nem tudta prezentálni azokon a meghallgatásokon, amiken Békéscsaba kulturális bizottsága és közgyűlése a színházigazgatói alkalmasságát akarta megállapítani.

...a visszaemlékező képviselők szerint Fekete egy szombathelyi főiskolai diplomát, valamint, némi derültséget keltve, müncheni bűvészdiplomáját mutatta be.

– írta a Magyar Narancs.

Azóta Fekete feltöltötte az összes végzettségét és képesítését igazoló dokumentumot a Jókai Színház honlapjára. A beszkennelt dokumentumok között valóban ott van egy diploma a Royal Welsh College of Music & Dramától, egy érettségi, egy pirotechnikai képesítés, egy emelőgép-kezelői bizonyítvány is, illetve egy magiszter fokozatú diploma a kijevi Színház- Film- és Televizió-művészeti Egyetemtől.

A cikk szerint Fekete érettségi után először Münchenben tanult cirkuszművészetet, azon belül bűvészetet. Ez után következett a cardiffi  egyetem, majd 2002-ben Jordán Tamás meghívására a Nemzeti Színházban kezdett el dolgozni, külkapcsolatokért felelős igazgatóként. Tagja lett a 2011-ben alapított ötfős színházművészeti bizottságnak, ami a kultúráért felelős miniszter véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testülete volt, Vidnyánszky Attila elnöklésével.