Visszavásárolja az MNB a hiányzó Munkácsy-festményt

2015.02.26. 11:39

A Haon.hu információi szerint a debreceni Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatót Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László polgármester, akik bejelentették, hogy a kormány megvásárolja Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét, amit korábban elszállítottak kanadai tulajdonosához az intézményből. Emiatt nem volt egyszerre megtekinthető a Déri Múzeumban a Munkácsy-triógia.

A képért a hamiltoni galéria 2 milliárd forint körüli összeget kért korábban, ami ebben az esetben nem számított kifejezetten magas összegnek. Bár korábban a Magyar Nemzeti Bankról lehetett hallani, hogy visszavásárolja a műtárgyat Debrecen számára, a Portfolio pedig azt írja, hogy Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja fizette ki a vételárat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága már egy évvel ezelőtt is jelezte, hogy mindenképpen együtt szeretné tartani a Munkácsy-trilógiát. 

Hivatalos szerződést még nem írtak alá a felek, így hivatalos vételárról sem lehet egyelőre tudni, de a Portfolio úgy tudja, hogy márciusban kötnek hivatalosan is egyezséget.

"Munkácsy Mihály életművében kétségkívül ez a trilógia jelenti az egyik csúcspontot. Amikor a művész 1880 nyarán hozzáfogott a Krisztus Pilátus előtt kompozíciójához, már évek óta Párizs egyik legsikeresebb műkereskedőjével, Charles Sedelmeyerrel dolgozott együtt. Sedelmeyer törekvése, hogy Munkácsyból világhírű művész váljon, eredményesnek bizonyult. Ő volt az, aki pontosan megszervezte Munkácsy új műveinek nemzetközi bemutatását, értékesítését, valamint a kereskedelmi és reprodukciós jogok érvényesítését" - írja az MTI levéltára a trilógiáról, aminek utolsó darabja egyben Munkácsy utolsó festménye is volt. Külön érdekesség, hogy a három festményt együtt maga a festő sem láthatta soha életében.

Az MNB vásárlásaival kapcsolatban Matolcsy György korábban már bejelentette, hogy mindezt megtehetik, hiszen szerinte a jegybank pénze nem az adófizetőké, hanem a jegybanké. Balog Ádám, a jegybank alelnöke azonban később többször is korrigált, hogy mégiscsak közpénzről van szó, de nagyon jó helyekre kerül, pánikra nincs semmi ok.