Alkoholba fojtanák keresztény ifjúságunk

2015.03.01. 17:48
A keresztény fesztivál szervezői tavaly még arról papoltak, hogy alkohol nélkül is jól érezhetik magukat a fiatalok, most viszont már mást sem várnak jobban a tiniktől, mint hogy igyanak és igyanak. Méghozzá azért, mert szerintük Jézus is ivott, sőt egyenesen ő itatta a tanítványait. Most indul Magyarországon a keresztény partikultúra, amire ha így folytatódik, már nyáron keresztet lehet vetni.

Szükségünk van a világban élő szentekre, a világban megszentelődő szentekre, akik nem félnek a világban élni. Szükségünk van kólát és hot-dogot fogyasztó, internetező és iPod-ot használó szentekre.

Milyen érzés, amikor kapsz egy olyan meghívót, amiben Ferenc pápától idéznek? Bomba trip. Nem is volt kérdés, hogy felveszem a legszebb neonszínű topánkámat és nyakig megmártózom a keresztény partikultúrában, aminek Budapest legortóbb szórakozóhelyén állítottak oltárt a hétvégén. 

Az amfetaminszagú ütemek és a buliimák előtt azért rögzítsünk néhány tényt:

  • Nyáron rendeztek egy Crosssound nevű keresztény ifjúsági fesztivált, az Index is ott volt, és Isten és Sátán zenéjéről beszélgetett a romlatlan lelkű fiatalsággal.
  • A szervezők szerint akkora siker volt a fesztivál, hogy muszáj volt rádobni még egy bulit, amiből akár bulisorozat is lehet. Az elsőt most tartották a PRLMNT-ben, a headliner a cseszetős-baszatós trash electroban utazó norvég Jesus Loves Electro volt. Ha csak egy számot hallgat meg tőlük, ez legyen az
  • A buli előtt tartottak egy sajtótájékoztatót, mert hát milyen buli az, amit nem előz meg egy sajtótájékoztató, ahol elmagyarázzák, hogy mi ez a buli.

Íme egy fekete-fehér kép a sajtótájékoztatóról:

Lassan nyolc éve járok sajtótájékoztatókra, hozzászoktam már, hogy az ilyen események eleve gyanúsak. Egy sajtótájékoztatón mindig akad egy-egy olyan bravúros érvelés, amit érdemes megjegyezni. Nos, szombat este a Crosssoundot "megálmodó" Német Balázs (a kép jobbszélén) a következő gondolatmenettel tette zárójelbe a formális logika történetét Frege-től Wittgensteinig:

A fiatalok nyugodtan igyanak alkoholt, mert most megmutathatják, hogy nem az alkohol miatt fogják jól érezni magukat.

Megjegyzem, nyáron még az volt a Crossound egyik fő identifikációs eleme, hogy ez az egyetlen ifjúsági fesztivál Magyarországon, ahol nem lehet alkoholt kapni. Fél évvel később meg már oké a szesz? A fiatalok figyelmét pedig minden második felkonferálásban felhívták arra, hogy igyanak nyugodtan, meg hogy "aki nem kapta még meg a pultnál az italát, az most menjen".

Mi ez a páli fordulat? Valószínűleg annyiról van szó, hogy nagyon drága volt kibérelni egy estére a négyszintes, fehérkanapés helyet, a fellépők sem csak egy áldást vártak a haknikért cserébe, szóval kellett a zseton a fogyasztásból. Mindez teljesen érthető, csak hát senkinek sem áll jó, ha segget csinál a szájából. 

A keresztény fiatalok is a négy fal között csinálják

A sajtótájékoztatót egyébként egy nagyon vegyes szupercsapat tartotta. Volt köztük tánctanár, református lelkész, videodj és kamuzenész is. A beszélgetés nem titkoltan arról szólt, hogy ők most le akarják fektetni a "keresztény partikultúra" hazai alapjait, amihez természetesen szükség van némi ideológiai alapzatra. 

Mi nem feketeöves katolicizmust akarunk, meg hogy a fiatalok kössenek a sarokban

− nyugtattak meg mindenkit, bár az már a Jesus Loves Electro zenéjéből is nyilvánvalóvá vált, hogy a most formálódó keresztény bulivilág jóval izgalmasabb mint egy éjféli mise a nyékládházi kistemplomban. A keresztény fiatalok viszont bátorítani kell, előcsalogatni a fényre, hogy merjék felvállalni önmagukat, és "ne csak a négy fal között legyenek keresztények". 

Szó volt arról is, hogy meg akarják mutatni a világnak, hogy a vallás is lehet szexi, "ez az Isten-dolog pedig nem teher, és nem is valami kocka dolog". Szerencsére nem tolták túl a buliideológiát, mindenki megegyezett abban, hogy "Jézus felszabadít minket, hogy ez egy gyülekezeti imádságon történik, vagy egy technopartin, mindegy". Nem volt más hátra, mint hogy az egyik szervező szerint hosszúra nyújtsuk az éjszakát, és 

találkozzunk Krisztussal a tánctéren.
pia2
Fotó: Fábián Tamás

De előtte még természetesen meg kellett látogatni a bárpultot. Kíváncsi voltam, most, hogy így lehet tobzódni a mámorban, a keresztény fiatalok vajon az alkoholt választják vagy nincs szükségük ilyen élvezetekre. Az első öt rendelésből három sör volt, egy nagyfröccs és egy pohár szóda, szóval semmi extra. De aztán a színpadon a fesztivál egy másik "megálmodója" olyan alkoholkampányt nyomott le, hogy arra még a Pálinka Nemzeti Tanács is porzó vesével koccintana. 

Jézus itatja a haverokat

Arról kezdett hitgyülis vehemenciával magyarázni, hogy tulajdonképpen Jézus találta ki a bort, meg talán még a bulizást is. Ez az ember előszedte János evangéliumának második fejezetéből a második verset, ami az elmondása szerint arról szól, hogy 

Jézust meghívták egy esküvői partira, ahova elment a tanítványaival. Három napig ittak és buliztak, de elfogyott a bor, jött viszont Jézus, aki fogta, és borrá változtatta a vizet, úgyhogy utána tovább ittak. 

Jézus tehát szereti a partit, bulizzatok ti is. Mivel nekem nem orbánviktori értelemben vannak liberális hajlamaim, nem tartom fasisztának a máshogy gondolkodó embereket, és azzal sincs bajom, hogy a keresztény fiatalok isznak meg buliznak, én is szoktam, és még a Bibliát is olvastam.

Csak akkor mégis mitől keresztény ez a partikultúra? Mert láthatóan csont ugyanolyan, mint a nem keresztény, bizonyos körökben dekadensnek tartott sztenderd magyar bulikultúra az iszunk-hányunk-belefekszünk szentháromság söröskupája alatt.

A haverok viszont nem kérnek belőle

Azok a fiatalok egyébként, akik elmentek a Crossoundra meg most erre a bulira, jóval közelebb állnak a krisztusi etikához, mint az ivás mellett kampányoló szervezők. Bár csak este 11-ig voltam a buliban, nem láttam részeg, vagy becuccozott embereket, az alkoholfogyasztás is bőven alulmaradt attól, amit egy átlagos szórakozóhelyen lehet látni. A budapesti keresztény fiatalok tehát nem kérnek túl sokat az alkoholból. 

A szervezők viszont teljesen félreértik a célközönségük hangulatát, idényeit. Az egyik főarc nagy csinnadrattával jelentette be, hogy az idei Crossound már nem olyan lesz, hogy "elbújnak valahova", hanem valamelyik "normális fesztiválon lesz egy sátruk vagy ilyesmi". Na hát erre nemhogy ováció nem volt, inkább csüggedés ült ki az emberek arcára azzal az érzéssel, hogy megint elkúrtak valamit, ami eddig jónak tűnt. 

Ezek az apróságok szerencsére nem zavarták meg a bulizókat, akik remekül szórakoztak, még akkor is, ha a Jesus Loves Electronál nagyobb ganéságot még nem láttam. 

Az egésznek semmi köze a kereszténységhez, a csomagolás viszont csodálatos. Fiatalos, trendi, a zenekarvezér pólóján díszelgő kereszt mögül azért kikacsintgat a lóláb. Az, hogy koncert közben beordítják párszor, hogy Jézus, meg még énekelnek is pár sort róla a Swedish House Maffia Skrillex remixe, és a Nicky Romero-David Guatta-tengely lakodalmas csapatása közben ugyanolyan távol van a kereszténységtől, mint a Balaton Sound.

Az "énekesük" azzal tette fel a pontot a lolra, hogy még azt sem sikerült megtanulnia, hogyan illene playbackelni, de ha sokat jár Magyarországra, idővel úgyis megtanulja. Persze összességében ezek csak bosszantó külsőségek, a lényeg úgyis biztos belül van.