Leváltották az RTL vezérigazgatóját

2015.03.10. 18:19 Módosítva: 2015.03.10. 19:25

Azonnali hatállyal menesztették Dirk Gerkenst, az RTL Klub vezérigazgatóját, helyét Andreas Rudas, az RTL Csoport térségért felelős alelnöke veszi át. Rudas kinevezése csak átmeneti időszakra szól, ameddig nem találják meg a végleges megoldást. 

Gerkens vezérigazgatói pozíciója az utóbbi hónapokban gyengült meg, miután a kormány egyezkedésbe kezdett az RTL Csoporttal a csatornát súlyosan érintő reklámadó miatt. A korábbi hírek szerint a reklámadó átalakításáért cserébe az RTL Klub hajlandó megválni Dirk Gerkenstől, de a híradóba nem engednek beleszólást a Fidesznek.

A végleges vezérigazgató különböző források szerint két ember lehet , Kolosi Péter programigazgató és Vidus Gabriella, az R-Time Média kereskedőház vezetője, aki az RTL Csoport tematikus csatornáinak (Film+, Cool TV, RTL II) reklámidejének értékesítésével foglalkozik.

A reklámadóról szóló javaslatot 2014 júniusában nyújtották be a parlamentnek azzal a céllal, hogy adófizetésre kötelezzék az RTL Klubot és a TV2-t, vagyis Magyarország két piacvezető tévécsatornáját. Az adó nem titkoltan legjobban, többmilliárd forinttal az RTL-t büntette volna Az RTL háborúra rendezkedett be, aminek első lépéseként kormánykritikussá tették a Híradót

A közel 5 milliárd forintos bevételkiesést okozó törvény ellen az RTL hivatalos panaszt nyújtott be Brüsszelben az Európai Bizottságnál. Ez már a Fidesznek is kezdett aggasztóvá válni, és egy idő után békülési szándékukat fejezték ki a csatorna irányába. A tárgyalások eredményeképpen - illetve Brüsszel és Angela Merkel nyomására - Lázár János végül a reklámadó csökkentését és a mostani sávos helyett egykulcsos rendszer bevezetését javasolta, ami könnyítene az RTL Klub adóterhein.