Frei Tamás 100 millió forintot veszíthet az Ulpius kiadó miatt

2015.04.01. 12:42

Frei Tamás lehet a két hete csődvédelmet kért Ulpius-ház Könyvkiadó körül kialakult helyzet legnagyobb vesztese, tudta meg a Blikk. Az extévés ponyvaregényei ugyanis százezres példányszámban fogytak a lap szerint az elmúlt években, így ha egy 4000 forintos kötet árából Frei nettó 750 forintot kap meg, akkor a Blikk informátora szerint 100 milliót kaphat nyáron, amint képes lesz a kifizetésekre az Ulpius.

A lap úgy tudja, az Ulpiusnak több tízmilliós tartozása van a nyomda, a bankok a külföldi ügynökségek és a szerzők felé. Különösen magas az összeg

 az Ulpius aranytojást tojó tyúkja, Frei Tamás (48)

esetében, aki egy könyvkiadásban járatos, neve elhallgatását kérő informátor szerint 15-20 százalékos jutalékot kapott három regénye, a Megmentő, a Bankár és a 2015 egy-egy eladott példánya után. Százezer példánynál ez 75 millió forintot jelent, de mivel egy későbbi kötet felélénkíti a korábbiak iránt is a keresletet, a Blikk szerint Frei Tamás 100 milliós kifizetést vár az Ulpiustól.

A lap megkereste Freit is, de a volt tévés nem kívánt nyilatkozni.

Ahogy azt korábban az Index is megírtaaz Ulpius-ház Könyvkiadó március közepén csődvédelmet kért maga ellen, mert túl sok adósságot halmozott fel az elmúlt évek gyors ütemű terjeszkedése, és a könyvpiacot sújtó válság miatt. 

Kepets Andrást, a könyvkiadó vezetője hetek óta elérhetetlen. A Blikk úgy értesült, több tízmilliós magántartozást halmozott fel, ami miatt magánnyomozók és behajtók is keresik, és állítólag eladta minden magyarországi ingatlanját és ingóságát, hogy külföldre menekülhessen.

A csődvédelem nem jelent csődöt

A közhiedelemmel ellentétben egyébként a csődvédelem nem azt jelenti, hogy egy vállalkozás tönkrement, és végleg bezár. A csődvédelem sokkal inkább egy utolsó lehetőség, amit a bajba került vállalkozás arra használhat, hogy helyreállítsa a fizetőképességét. A csődvédelem idején a társaság haladékot kaphat a tartozásai rendezésére a hitelezőitől, vagy a számlái kifizetésére a partnereitől – ha sikerül velük alkut kötnie. A csődvédelem tehát szerencsés esetben úgy ér véget, hogy a vállalkozás tovább működhet. Ha nem létezne a csődvédelem, akkor bármelyik cég ellen azonnal felszámolási eljárás indulhatna bármilyen lejárt tartozása miatt, ami sokszor fölöslegesen okozna komoly károkat.