Nem tudta megszerezni a Libri Frei Tamást

2015.04.02. 09:00 Módosítva: 2015.04.02. 10:57

A Blikk mai számában azt írja, az Ulpius bedőlése után Frei Tamás is a Librinél köt ki, ami már csak azért is logikusnak tűnik, mert Frei eddig is a Libri boltjaiban üzemeltette kávézóit. A Libri jól járna Frei Tamással, hiszen ő volt az Ulpius legnagyobb példányszámban eladott sztárszerzője. Igaz, sokat is kér, állítólag 15-20 százalékos jutalékot kapott három regénye, a Megmentő, a Bankár és a 2015 egy-egy eladott példánya után. A könyvpiacon ugyanis 8-10 százalékos jutalék már jónak számít. 

A Libri-Shopline Kiadói Csoport azonban nemrég közleményt adott ki, amiben azt írják: "Az LS Kiadói Csoport hosszas tárgyalásokat folytatott Frei Tamással könyveinek kiadásáról, azonban a szerző olyan pénzügyi ajánlatot kapott egy konkurens kiadótól, amellyel felelősen gazdálkodó gazdasági társaságként az LS Kiadói Csoport nem kívánt versenyezni. A Blikk információi tévesek, a tárgyalások jelen állása szerint a jövőben Frei Tamás könyvei nem a Libri Kiadó gondozásában fognak megjelenni."

Azt azonban sajnos nem tudtuk kideríteni, hogy akkor melyik kiadóhoz igazol vajon Frei Tamás, mert ránk tette a telefont, mielőtt feltehettük volna neki a kérdést. Frei egyébként, mint azt tegnap megírtuk, bajban lehet, állítólag legalább 100 millió forintja ragadt bent a bedőlt Ulpiusnál.

Ennek ellenére úgy tűnik, a Libri jár a legjobban a könyvpiac mostani átrendeződéseivel. Mint azt már megírtuk, hamarosan 12 új boltot nyit a Libri plázákban lévő, kiemelt üzlethelyiségekben, mivel az Alexandrának gondjai vannak, és nem tudja finanszírozni a boltjait.

És a Libri jár jól az Ulpius bedőlésével is, amivel már többször foglalkoztunk mi is. Az Ulpius-ház Könyvkiadó március közepén csődvédelmet kért maga ellen, mert túl sok adósságot halmozott fel az elmúlt évek gyors ütemű terjeszkedése és a könyvpiacot sújtó válság miatt. Mivel a Librinek saját kiadója is van, aminek profilja elég hasonló az Ulpius eredeti profiljához, így valószínűleg megnő majd a kereslet az általuk kiadott könyvek iránt.

És ha Frei Tamást nem is, számos népszerű ulpiusos szerző náluk köt ki. Az Ulpius bedőlése után több szerző, például Vass Virág és Fábián Janka is jelezte, hogy a Librinél szeretné folytatni. 

Az ulpiusos szerzők elvándorlása egyébként már korábban elkezdődött, mert az írók panaszkodtak a minőségi romlás miatt. Ahogy kezdett rosszabbul menni az Ulpiusnak, a kiadó úgy nyúlt egyre inkább a ponyva és a bulvár felé, ők jelentették meg például Kelemen Anna könyvét is. Karafiáth Orsolya, Fejős Éva és Ugron Zsolna éppen ezért már jóval korábban elment a kiadótól.