Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Turnéval emlékeztet az örmény népirtás 100. évfordulójára a System of a Down

2015.04.05. 14:44
Az örmény népirtás századik évfordulójára emlékező turnéra indul hétfőn az örmény származású zenészekből álló amerikai System of A Down – írja az MTI. Története során először Jerevánban is fellép április 23-án az együttes.

A turné címe Wake Up the Souls, egyik kiemelt célja pedig az, hogy a rajongók segítségével sikerüljön rábírni a török elnököt és parlamentet az örmény népirtás elismerésére.

„A 20. század első népirtásának elismerése megerősítené azt a meggyőződést, hogy az emberiség képes megállítani önmaga elpusztítását. Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy népirtások még mindig történnek” – fogalmazott Serj Tankian, a csapat frontembere korábban a Rolling Stone magazinnak adott interjúban.

Jerevánba is elmennek

Örményország szerint az Oszmán Birodalom 1915-ben népirtást követett el azzal, hogy megölt mintegy 1,5 millió örményt. Törökország nem ismeri el, hogy az örmények tervezett kiirtásáról lett volna szó, és 500 ezer örmény haláláról beszél, akik Ankara szerint harcok során vagy éhínség miatt vesztették életüket. Világszerte 20 állam, köztük Oroszország is népirtásnak tartja az örmények elleni mészárlást.

A System of A Down tervei szerint a turné koncertjeit világszerte élőben követhetik a rajongók a neten livestreaming segítségével. A turné április 6-án hétfőn a kaliforniai Inglewoodban indul, ezt követően európai állomások következnek, majd a System of A Down április 23-án első ízben lép fel Jerevánban, az örmény fővárosban.

Mindannyian az örmény népirtás túlélőinek leszármazottai vagyunk. Nagyszüleink hihetetlen, gyakran visszatérő történeteket meséltek nekünk arról, hogyan élték túl a szörnyűségeket. Kisgyerekek vagy még csak csecsemők voltak, amikor az történt. Az én nagyszüleim életét egy kisváros török polgármestere mentette meg, amikor Szíria, a sivatag felé menekültek. A pogromban nagyapám családjának nagy része meghalt, végül Libanonban kötött ki, és ott nőtt fel

– mondta Serj Tankian.

Évekkel ezelőtt, amikor nagyapja még élt, az énekes filmre vette, amint ezeket a történeteket meséli. Ezek bekerültek a Screamers (Üvöltők) című 2006-ban készült dokumentumfilmbe, amely az örmény népirtásra emlékezik.