Hadat üzent a mémeknek a Kreml

2015.04.10. 23:03

A Kreml erkölcsbírái megállapították, hogy az interneten terjedő mémek egyik legnépszerűbb formája törvénybe ütköző, írja a Quartz. Ezt követően törvényellenesnek számítanak azok a hírességeket ábrázoló mémek, amelyeken a képnek semmi köze a képen szereplő személyéhez.

Az ügyet a Wikipédia-szerű netes szubkultúrákkal és mémekkel foglalkozó Lurkmore egyik cikke robbantotta ki, amely a bíróság döntése szerint sértette Valeri Syutkin popénekest. A problémás mém története egy 2005-ös, trágár nyelvezetű dallal kezdődött, amelyet egy Nambavan nevű előadó jegyzett, és amely a Sex, Drugs, and Russian Girls című albumon jelent meg. A Bei Babu po Ebalu című (rövidítve: BBPE) dal üzenete nagyon röviden annyi: vágd pofán a ribancot!

A dal szövegét 2008-tól használták az orosz internetezők, hogy kifejezzék nemtetszésüket, majd a BBPE felirat rövidesen több híresség portréja alá is odakerült. Nem úszta meg Philipp Kirkorov popénekes és Aleksey Panin színész sem, a mém igazi arcává mégis az orosz nők körében igen népszerű Valeri Syutkin lett, hiszen az ő romantikus imidzséhez passzolt a legkevésbé a dal mondandója. Állítólag az énekest az édesanyja beszélte rá arra, hogy bíróság elé vigye az ügyet.

A Quartz szerint Oroszország ezzel a lépéssel nemcsak egyetlen mémtípusnak, hanem az abszurd online humornak is nekimegy. A Kreml következő lépése talán a Putyint ábrázoló mémcsalád kicsinálása lesz majd?

A Lurkmore alapítója, Dmitry Homak azt mondta, három lehetősége van: fellebbezhet a döntés ellen, törölheti a bejegyzést, vagy "bármikor elküldheti őket a picsába", ahogy ő fogalmaz. Bár azt is hozzáteszi, hogy az talán mégsem lenne a legbölcsebb ötlet. Még május elejéig gondolkodhat azon, végül hogyan dönt majd.