Ez a kisgyerekesek legszomorúbb szombatja, búcsúzik a Közlekedési Múzeum

2015.04.11. 08:20

Április 15-től bezár a Közlekedési Múzeum (MMKM), ahol ma egy zárórendezvényen modellvasút-bemutatóval, koncerttel és tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, egészen szombat este 10 óráig, írja az MTI. Ezeket lehet ma utoljára csinálni:

  • Be lehet pillantani a Zisz, a Maybach Zeppelin, az 1913-as Benz 10/20-as, az 1905-ös Csonka csomagszállító, az 1902-es Opel Darracq és az egyetlen példányban készült magyar Pente 600-as gépházába is.
  • Különleges tárlatvezetések is lesznek, többek között a hajózási és a városi közlekedés kiállításban.
  • Megtekinthető lesz a világ egyik első automobilja, a Cugnot gőzkocsi működő modellje.
  • Délután 17 és 17.45 között a múzeum előtt a külön e célra épített pályán rétesvonat "közlekedik" majd, a csaknem 10 méter hosszú szerelvény frissen sült rétest hagy maga után.

Mi lesz a múzeum tárgyaival?

Bár a múzeum bezár, mert három éven keresztül felújítják a Liget Budapest Projekt keretében (eredeti, világháborús bombatalálat előtti állapotában építik újjá), de a tárgyainak egy jó része szétszórva a jövőben is megtekinthető lesz. 

A műtárgyak egy része az MMKM filiáléiban, az eredeti vasúti járművek és villamosok a Magyar Vasúttörténeti Parkban kapnak helyet. A Bálnában pedig 1300 négyzetméteren nyílik válogatott kiállítás a múzeum tárgyaiból, oda kerül például a Csonka-féle levélszállító autó, a Ford T-modell és a Pente gépkocsik, vasúti modellek, magyar gyártású motorkerékpárok, és kipróbálható lesz ott a Szojuz 35 űrkabin replikája. 

Más műtárgyakat az Öntödei Múzeumban, az Elektrotechnikai Múzeumban és az intézmény Tanulmánytárában helyeznek el ideiglenesen.

A repüléstörténeti kiállítás május végén zár be a bontásra váró Petőfi Csarnokban, ideiglenes elhelyezéséről még nincs végleges döntés.