Barkas, Balaton és szoknyák

2015.04.17. 19:08
Buli, buli, buli. A változékony időjáráson túl rengeteg izgalmat tartogat ez a hétvége is: lemezboltok napja, vulkán- és jövőzene, karibi panelszörf, párizsi sármőrök és persze a szoknyák. Szóval az élet, amiről az angyalok is álmodnak. Önök az Index programajánlóját olvassák.

Szoknyák és párizsi pezsgés (péntek)

Egy kölyökképű kanadai zenész, Owen Pallett sokak között a Duran Durannak, Taylor Swiftnek, a Franz Ferdinandnak, Robbie Williamsnek, a Nationalnek és a Caribounak is készített már vonóshangszerelést, az Arcade Fire frontemberével közösen jegyzett, A nő című filmhez írt zenéjéért pedig még Oscar-díjra is jelölték. Ezúttal az A38 hajón mutatja be legutóbbi, tavaly megjelent lemezét, a kritikusok által is felkapott In Conflictot. Péntek, 23:30, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Az NVC ezúttal egyik kedvenc kiadóját, az amszterdami székhelyű Atomnationt látja vendégül. Az idén hároméves zenés istálló képviseletében Applescal és David Douglas csinálja majd meg a bulit, de fellép még Norwell és Subotage is. Péntek, 22:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

A Meztelen Diplomaták már nagyon érzik a tavaszt, hiszen ezúttal arra kérték lányrajongóikat, hogy lehetőleg szoknyában érkezzenek a koncertjükre. "Nem kötelező, nem jár érte ingyen sör, de mi nagyon szeretnénk, mert jó idő lesz, szoknyában nektek is jobb táncolni, nekünk meg jobb nézni!" – üzeni a csapat, akik új számokat, feszes ritmusokat, fogós dallamokat és végtelen táncot ígérnek. Előtte a Csodagyerek nevű posztpop zenekar játszik majd. Péntek, 20:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 47.)

Óriási francia partit tart a konceptbulik budapesti fellegvára, a Beat on the Brat, ahol ezúttal a bűbájos énekesnőké és a forróvérű smármőröké lesz a főszerep. "Utólag csak elképzelni lehet, hogy mekkora pezsgés volt a hatvanas évek Párizsában, ahol sem sztárokban, sem zsenikben nem volt hiány" – írják a házigazdák, akik zenékkel próbálják megidézni az akkori hangulatot. Péntek, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Mérges és csúnya (szombat)

Szombaton lesz a lemezboltok napja, vagyis a Record Store Day, amit Budapesten három helyszínen is ünnepelhetünk: az Almássy téri Musiclandben Jónás Vera, az Amorf Ördögök, a Jazzékiel és az Amber Smith ad majd minikoncerteket, a fellépések közben pedig a helyhez kötődő lemezlovasok szolgáltatják a zenét (lesz köztük indexes újságíró is!). Ezzel párhuzamosan a Wave lemezboltban dalversenyünk, A Szám tavalyi nyertese, a Middlemist Red, az idei döntőig eljutó Gustave Tiger, valamint a Ricsárdgír, az Anez és a Wattican Punk Ballett minikoncertezik. Utána a Beat on the Bratben folytatódik a buli, ahol a dj-k lemezgyűjteményeik legféltettebb darabjaival büszkélkednek majd.

Az Electrify programsorozat hetedik állomásán az Ausztráliából a jeges Izlandra költöző Ben Frost zenél majd – már nem először Magyarországon. A szervezők szerint robusztus vulkánzenét játszik, amit a bristoli Seb Gainsborough, azaz Vessel drasztikus jövőzenéje követ majd, bármit is jelentsen ez. Szombat, Trafó Kortárs Művészetek Háza (Budapest, IX. kerület,  Liliom utca 41.)

Korábban már írtunk a BPUG nevű, Berlinben működő, ám magyar zenekarokat felléptető koncert- és bulisorozatról. Az estek mögött álló magyar fotós – aki többek között az Indexnek is fotózott már – most végre Budapestre is elhozza sorozatát, amihez két német zenekar is jár majd. A jénai Sad Neutrino Bitches állítólag mérges és csúnya emberekből áll, a berlini Pisse pedig karibi panelszörfzenét játszik. "Egy Barkas beszakadt hátsó hangszórójából ordító megnyúlt kazetta hangjai ők a Balaton partján '82-ből" – írja az egyetlen éjszakára hazalátogató szervező. A külföldiek előtt a magyar Demjén Hirst melegít majd be, akik kiabálást, seggrázást és vért ígérnek. A koncertek után buli is lesz. Szombat, 19:30, Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

Budapest, amiről az anygalok álmodnak (vasárnap)

Igazi mozis vasárnapnak nézünk elébe: Kerékgyártó Yvonne rendező és forgatókönyvíró az Aurórában válogat majd saját alkotásai és más kortárs rövidfilmek közül, a Kolorban pedig a Cannes-i filmfesztiválon is elismert Élet, amiről az angyalok álmodnak című filmet vetítik majd.

A filmek helyett akár az egész hétvégén tartó Budapest100 programjait is választhatjuk, elvégre a százéves épületek bulija minden évben remek program, amire már a külföldi újságírók is felfigyeltek.