Jenő
-3 °C
6 °C

Burgtheater: Magyarország távolodik a demokráciától és Európától

2015.04.20. 14:19

Politikai nyilatkozatot olvasott fel a Nemzeti Színházban a Burgtheater egyik színésze, a nyilatkozat szerint szolidaritásukat fejezték ki mindazokkal, akiknek szembesülniük kell a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyekkel. Martin Reinke a színpadról németül és angolul is felolvasott egy szöveget arról, hogy bár a múltunk közös és Csehov összeköt, de aggódnak a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyek miatt. A társulat szolidaritását fejezte ki azokkal, akiknek ezt el kell tűrniük. 

Az Index megkereste a bécsi Burgtheatert, akik levelükben elmondták, azért döntöttek a furcsa akció mellett, mert a Sirály rendezője, Jan Bosse, nem tudott tegnap este Budapestre jönni, így elmaradt az előadás utánra tervezett nyilvános vitával egybekötött közönségtalálkozó. A társulat viszont nagyon szeretett volna kapcsolatba lépni a közönséggel, Magyarország kulturális fejlődése az Orbán-kormány alatt ugyanis fontos téma Ausztriában, ami a Burgtheater színészeit aggasztja, hiszen kapcsolatban vannak magyar előadóművészekkel is. Éppen ezért szerették volna megosztani a gondolataikat és aggodalmaikat a közönséggel, annak ellenére, hogy a tervezett találkozó és nyilvános vita elmaradt. 

Közös  írásos nyilatkozatot még nem tudnak kiadni, hiszen a színészek még úton vannak Budapestről Bécsbe, de válaszukban még egyszer nyomatékosították: aggódnak a magyarországi kulturális változások miatt, amelyek miatt egyre jobban szakadunk el a demokráciától és Európától. A színészek egyébként szívesen jöttek Budapestre Csehovot játszani a közönségnek, hálásak a meghívásért. 

A Nemzeti Színház is reagált, Vidnyánszky Attila magyarázatot követel. A Burgtheater intendánsának, Karin Bergmann-nak és az MTI-nek is eljuttatott levelében írja: „úgy vélem, sem Magyarországon, sem bárhol a világon nem ízléses a színpadról direkt politikai leveleket felolvasni a közönségnek, mely aligha ezért érkezik az előadásra".

A Burgtheater budapesti részvételének feltétele az volt, hogy rendezzenek vitát a „nemzeti színház” fogalmáról. Éppen ezért április 13-án a Goethe Intézetben tartottak megbeszélést, amelyen kiderült, hogy bár sok kérdésben nem értenek egyet, van mód és szándék az együttműködésre. Emellett április 18-ra szakmai vitát szerveztek, amelyre Karin Bergmann – korábbi ígérete ellenére – nem ment el, ahogyan a közönségtalálkozó is elmaradt. 

Vidnyánszky Attila levelében arra kéri a Burgtheater intendánsát, tájékoztassa: „mi volt az oka annak, hogy a társulatot Ön és a rendező magára hagyta a Nemzeti Színházban és mi az oka annak, hogy egy, az európai színházi kultúrában elfogadhatatlan eszközhöz folyamodtak munkatársai". A főigazgató kitért arra is, hogy a Burgtheater társulatának felajánlották, rendező nélkül is tartsák meg a közönségtalálkozót, de ezzel nem kívántak élni. „Az előadás végén azonban egy, a magyar belpolitikával kapcsolatos utalásokkal tűzdelt levelet olvastak fel a közönségnek, mely gesztust meglehetős értetlenséggel fogadtunk. Meglehetős türelemmel viseltük azt is, amikor a Burgtheater munkatársai fasisztáztak a színpadon, próba közben.”

Mint írja, a Nemzeti Színház számára megtiszteltetés színpadán fogadni a világ meghatározó színházait, így a Burgtheatert is. „A Sirály inspiratív, izgalmas előadás volt, amelyet a közönségünk jól fogadott. A jövőben is szívesen működünk együtt Önökkel, ám szeretném, ha a tegnap Budapesten történteket megmagyarázná."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?