Szinetár Miklós szerint kár volt a Burgtheater ügyetlen akciójával elrontani az előadást

2015.04.22. 08:34

Az MTI megkeresésére Szinetár Miklós rendező elmondta: elvben nem szereti, ha előadások végén ilyenfajta politikai megnyilvánulás történik. De ha Magyarországon egy olyan politikai képződmény, mint a Jobbik, ilyen rohamosan tör előre, akkor bizony van értelme a demokrácia féltésének. Hozzátette: nem biztos, hogy ezt a félelmet egy előadás végén, a tapsrendben kell elmondani.

„Gondolom, hogy annak idején, amikor az ugyancsak szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányra került Ausztriában, akkor is elmondták a Burgtheater művészei az aggályaikat a színpadon" – fogalmazott. A rendező hozzátette: a váltott wienerisch és angol szöveg felolvasását nehezen lehetett érteni, az egész akció szakmailag nem volt valami ügyes. „A képernyőn megjelenő aradi tizenhárom névsora pedig – akár válasz volt a Nemzeti Színház részéről, akár nem – szintén ügyetlen, értelmetlen és zavaró volt" – fogalmazott. „Kár volt az akcióval elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát" – mondta Szinetár Miklós.

Szinetár ezzel a nyilatkozatával erősen azt sugallja, mintha a bécsi színházi társulat nem a Fidesz-kormány, hanem a Jobbik előretörése ellen tiltakozott volna, ami nem így van, hiszen a Nemzeti és a Burgtheater ellentéte nem új keletű. Már tavaly sem jöttek el a Nemzeti által szervezett színházi fesztiválra, mert levelük szerint az intézmény renoméját féltették a magyar kormánytól, annak konzervatív kultúrpolitikájától és az Alföldi Róbertet a Nemzeti élén váltó új vezetéstől. Akkor Vidnyánszky sem reagált túl elegánsan, válaszként ők sem léptek fel Bécsben.

Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színművésze, aki szintén tanúja volt az eseménynek, Karin Bergmann Burgtheater-intendánsnak és Jan Bosse rendezőnek címzett, az interneten kedden közzétett nyílt levelében azt írta: a színpad nem arra való, hogy politikai brosúrákat olvassanak fel, és a színházművészeknek éppen ettől kellene távol tartani magukat. „Önök ketten gyáva emberek. Ide küldenek Budapestre egy társulatot, a társulatukat, hogy lejárassák Ausztriát" – írta a színész. „Egyébként milyen alapon avatkoznak bele egy másik ország belpolitikájába? Milyen jogon használják fel vendégszereplő előadásukat politikai üzenet közvetítésére?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy ez minden vendégjogot sárba tapos.

Az MTI a Burgtheatert kedden megkérdezte arról, hogy kívánnak-e reagálni Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának hozzájuk írt, hétfőn közzétett levelére, amelyben Vidnyánszky azt írta, magyarázatot vár a történtekre. A bécsi színház az MTI-t kedden délelőtt arról tájékoztatta, hogy még nem kapták meg a levelet.

A bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) játszott vasárnapi vendégjáték végén politikai nyilatkozatot olvasott fel. A Dornt játszó Martin Reinke a következő levelet olvasta fel a tapsrend végén németül és angolul: „Mélyen tisztelt Közönség! Tudomásunk van arról a nehéz helyzetről, amelyben a nagyszerű magyar nép és kulturális élet jelenleg van. Demokratikus úton és demokratikus választások által olyan helyzetbe sodorta magát, amely által egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától. Aggodalommal töltenek el minket ezek a fejlemények, mint önök közül is sokakat. Ennek ellenére eljöttünk, és szívesen játszottunk önöknek. Csehov úgy képviseli közös európai kultúránkat, mint talán kevesen. Tudniuk kell, hogy összetartozunk. Köszönjük a meghívást!”