Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Jogdíjat követelnek a Goebbels-leszármazottak

2015.04.23. 17:53

Jogdíjat követelnek egy Joseph Goebbelsről készült életrajzi kötet után a náci propagandaminiszter leszármazottai, a per csütörtökön kezdődött Münchenben.

A harmadik birodalom főpropagandistájának leszármazottait képviselő Cordula Schacht - aki egyébként Hjalmar Schacht, a náci Németország gazdasági miniszterének, a birodalmi központi bank elnökének lánya -

6507,87 eurót (nagyjából 2 millió forint) követel

Peter Longerich német történész munkája után, amiért a több mint 900 oldalas kötet idézeteket tartalmaz Goebbels naplóiból.

A Random House kiadóvállalat elzárkózott a követelés teljesítésétől, elsősorban arra hivatkozva, hogy nem lenne tisztességes pénzt adni egy náci háborús bűnös utódainak. Az ügyben tavaly hozott első bírói döntés szerint a kiadónak tájékoztatást kell adnia a könyvből származó bevétel alakulásáról. Ez egyik félnek sem volt megfelelő, ezért a per újrakezdődik magasabb fórumon, a müncheni tartományi felsőbíróság előtt.

A Random House nemcsak erkölcsi alapon utasítja el a jogdíjfizetési követelést, hanem arra is hivatkozik, hogy Goebbels 1936-ban szóbeli megállapodást kötött a náci párt (NSDAP) kiadóvállalatával (Eher-Verlag) arról, hogy halála után kiadhatják naplóit, vagyis nem a propagandaminiszter leszármazottai a jogtulajdonosok.

Az NSDAP müncheni székhelyű saját kiadója - amelynél egyebek mellett Adolf Hitler Mein Kampf című könyve is megjelent - a második világháború után a párt betiltásával együtt megszűnt, kiadványainak jogai pedig a bajor államhoz kerültek.

Ebből adódóan nem Cordula Schachtnak, hanem Markus Söder bajor pénzügyminiszternek lenne felhatalmazása arra, hogy a Goebbels-naplók szerzői jogának tulajdonosaként fellépjen

- érvel a Random House.