Soha nem történik semmi érdekes

03
2015.04.24. 10:30

A címet nem én mondom, hanem egy plakáton áll a Hátsó Kapu nevű színház/kávézó bejárati ajtaján. Egyrészt nagyon vicces, mert egyszerre igaz is, meg nem is, mert tényleg lehet olyan érzése az embernek, hogy a kortárs művészet az évtizedek óta beragadt a sárba és csak ugyanúgy pörgeti a kerekeit azóta is, másrészt pedig egy nagy marhaság, mert például csütörtökön elkezdődött a bő egy hónapig tartó, független művészeket tömörítő Off Biennále, ami 150 helyszínen, rengeteg magyar és nemzetközi művésszel zajlik majd Budapesten és a világ különböző városaiban is.

Az Off lényege, mint ahogy már megírtuk mi is, hogy állami támogatás nélkül, független művészek részvételével készült, és habár ez az egész rendezvény gerince, azért mégis az lenne a lényeg, hogy az utcáról betévedő ember is be tudja fogadni ezt a sok eseményt, kiállítást és akciót, minden előzetes háttértudás nélkül.

150 esemény viszont rengeteg, úgyhogy segítünk megmondani, hogy az OFF Biennálé programjaiból mit lehet érdemes megnézni

Société Réaliste: Egyetemes himnusz

Micsoda: Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy fogta és matematikai átlagot vont az ENSZ tagországainak himnuszából, de nem úgy, hogy bepötyögték egy számológépbe a hangjegyek számát, hanem úgy, hogy MIDI-be konvertált fájlokat átlagoltak. Ezt próbálják meg élőben előadni Horváth Balázs zeneszerző segítségével, ami azért vicces, mert ezt a zenét egy számítógép írta számítógépre. Ráadásul a  német megszállás áldozatainak készült rettenetesen kinéző emlékmű tövében fogják előadni. (Korábbi Gróf Ferenc-eseményről itt írtunk.)

Hol: Eleven Emlékmű, 1054 Budapest, Szabadság tér

Mikor: április 25. 15.00-16.00

Gerardo Nolasco Magama: Az erőökonómia édes illúziója

Micsoda: Mindenféle fura hangokat installálnak a margitszigeti szökőkútnál. A hivatalos leírás krokodilokat emleget, de ez nem azt jelenti, hogy Amazonas lesz a kútból, a krokodilok Thomas Hobbes Leviatánjára utalnak, Hobbes művében ugyanis a krokodilok az államot testesítik meg, szóval ha nem állítjuk meg a fejünkben a gondolatmenetet, képzelhetjük azt, hogy Tarlós István röfög a piknikezők között.

Hol: Margitsziget, szökőkút

Mikor: a megnyitó április 26-án lesz.

EASTERNDAZED: DIY zenei topográfiák

Micsoda: Hú, hát először is: az Eastern Daze egy olyan összművészeti szerveződés, ami összeköti Szlovákiát, Romániát, Lengyelországot, Észtországot és Budapestet, összművészeti alatt azt értem, hogy voltak már a nevük alatt koncertek, kiállítások, adták a nevüket különböző művészeti akciókhoz, most meg a Higgs Fieldben június közepéig ezek fognak menni felváltva. Legjobban a sajtóanyag foglalja össze, hogy milyen ernyőt is jelent az Eastern Daze: „...huszonéves alkotói egyszerre vannak otthon a digitális kultúra high-tech formanyelvében, ugyanakkor továbbviszik a rendszerváltás előtti korszak feldolgozatlan örökségét.” Egy csomó, a régióban ismert elektronikus zenész, DJ, lesz például egy teljes Küss Mich-nap (igaz, az a Beat On The Bratben), magyarok közül fellép a Nicolas Jaar kiadójához szerződött 12z, az idei Számban is elég hosszú ideig talpon maradó Imre Kiss, meg még sokan mások, akikről én sem tudom, hogy kicsodák. 

Hol: Higgs Field, 1051 Budapest, Hercegprímás u. 11.

Mikor: április 17. – június 12.

Gazdálkodj OFF-osan!

Micsoda: Életnagyságú, vándorló társasjáték, ami arról szól, hogy milyen lehetőségei vannak fiatal képzőművészeknek Magyarországon. A nevéért járhatna a dorgálás, de a dizájnt a Secco & Fresh KO néven alkotó Keresztesi Botond és Szigeti Árpád készítették, akik gyakorlatilag évek óta hibátlan stílusban festenek falakra, itt van például egy viccesen újraértelmezett Feszty-körképük.

Hol és mikor:

  • Auróra - május 9. 16.00
  • Klauzál tér - május 16. 15.00
  • Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 33. - április 29. 19.30
  • Veszprém, Fricska 2015. május 24. - 16.00-18.00

Insecurity State

Micsoda: Ez volt a legelső projekt, amiről hallottunk az Indexben, és amikor először elmesélte nekünk az egyik érintett, azt hittük, hogy szórakozik velünk. Az fog történni, hogy felállítanak egy külön államot a Lärm nevű, fekete katlanra emlékeztető szórakozóhelyen (ez lesz a címben szereplő insecurity state), belépésnél elkobozzák a telefonokat, belül nyomasztó techno megy idegesítő vetítéssel, belépőt pedig nem, kilépőt viszont kell majd fizetni (1500 forintot), és ha ezt megtettük, kidobnak minket a helyről. Naná, hogy ott leszünk. 

Hol: LÄRM, 1072 Budapest, Akácfa u 51. 1. em.

Mikor: április 30. 22.00-06.00

Dan Perjovschi: Az OFF rajz

Micsoda: A bukaresti Perjovschi összepingálta a Hátsó Kapu kirakatait mindenféle magyar aktuálpolitikai és általános kozmopolita üzenetekkel, kap magának a KDNP, a Jobbik, a vasárnapi nyitva tartás, illetve a folyamatosan wifin lógó nyugati társadalom és az elbukó flower power és ifjúsági forradalom is. Érdemes bemenni is, mert van olyan felirat, ami csak belülről látható. A sajtóbejáráson ott volt Perjovschi maga is, aki azon kívül, hogy pont úgy néz ki, mint egy kelet-európai idősebb művész, elmesélte, hogy a feliratokat egy Molotov márkájú vastagfilccel csinálta.

Hol: Hátsó Kapu, 1074 Budapest, Dohány utca 13. fszt.

Mikor: április 24-május 31.

Szimán György: Beyond The Sea – BioShock Video Game Walkthrough

Micsoda: Erről elég kevés információ létezik, még az OFF oldalán sincsenek külön cikk hozzá, de a jól hámozom ki a nyomtatott térképen álló leírásból, meg a címből, akkor az fog történni, hogy Szimán György öt óra alatt végigjátssza a BioShock nevű piszokul népszerű videójátékot. A nyomtatott leírás azt írja, hogy egy „szimulációs/cyberdráma” lesz, kollégám azonnal felhördült, hogy ennyi erővel ő minden este egy kortárs művész, mi meg ledorgáltuk, hogy hát igen, de már valaki talált ennek előtted egy kiállítóteret.

Hol: Telep, 1075, Madách Imre utca 8.

Mikor: május 16., 19:45

Étel és Kép – Eat-art mesterkurzus

Micsoda: Sulyok Miklós lakáséttermében lesz két tematikus főzés, az első témája az "Ételek és Képek" lesz, a másodiknak pedig az "Ételek és Emlékezés/Hagyomány". Először elméleti előadások lesznek, aztán főzés, amiből végül enni is lehet. Regisztrálni kell az eatart_off@gmail.com címen, belépő is lesz.

Hol: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 13. földszint

Mikor: május 10. 10.00-16.00, május 17. 10.00-16.00

Szász Lilla: Pozitív

Micsoda: Fotókiállítás a Magyarországon és a magyar kortárs képzőművészetben szinte teljesen a szőnyeg alá söpört HIV-diskurzus témájában.

Hol: Gólya, 1083 Bókay János utca 34.

Mikor: április 28. és május 11. között

Map Ref. 41°N 93°W

Micsoda: Megmondom őszintén, hogy én nem tudom micsoda, de egy olyan esemény, ami a legendás angol posztpunk zenekar, a Wire egyik számának a címét veszi fel, az már alapból nyerésre áll (a koordináták egyébként az iowai Centerville-re mutatnak). Egyébként nyolc művész rendezett egy kiállítást és beszélgetni fognak az operáról, a végeredmény pedig négy mű és négy opera lesz, akármit is jelent ez.

Hol: Mazart Galéria, 1089 Elnök utca 1.

Mikor: április 24. és május 8. között

Szemrezonátor az erőműben

Micsoda: Zics Brigitta művész és John Shearer tudós közös installációja, ami „a képzeletet foglyul ejtve vezeti a nézőt a jövébe”, igazából a helyszín itt a lényeg, ugyanis a mű a Kelenföldi Erőműben lesz, nem pedig egy belvárosi galériában vagy szórakozóhelyen. A részvétel regisztrációhoz kötött, az esemény honlapján kell jelentkezni.

Hol: Kelenföldi Erőmű, 1117 Hengermalom út 60.

Mikor:  május 1. és 3. között

Az Off Biennále teljes programja elérhető az offbiennale.hu oldalon, illetve az Artlocator nevű app segítségével. A biennále április 24-től május 31-ig tart.