Folytatódik a hajcihő a Zeneakadémia körül

2015.04.28. 13:41

Hétvégén szerzett az Index is értesülést arról, hogy a Zeneakadémia vezetőségét Kupper András, az intézmény kancellárja eltávolíttatná. Ez maga Kupper cáfolta, de ettől még nem lett tisztább az ügy, sőt, ahogy írtuk, egyre zavarosabb lett. Most pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata küldött egy közleményt az MTI-nek, amiben Kupper nyilatkozatát cáfolják.

Kupper a pletykák szerint azért akart megszabadulni a vezetőségtől, mert nem támogatták a kancellár tervezett szervezeti átalakításait, amit aztán maga a kancellár cáfolt hétfőn azzal, hogy valójában „közös kodifikációs bizottságot hozott létre, amely részletesen áttekinti a tervezetet a konszenzus érdekében, illetve hangsúlyozta: minden jelenlegi vezető munkájára számít továbbra is.”

Egészen pontosan a mai közlemény ezt cáfolja, ugyanis a szervezetek szerint pont Kupper volt az, akiből hiányzott az együttműködési készség, és úgy megfelelő egyeztetés nélkül terjesztette be az első tervezetet.

Továbbá azt is cáfolták, hogy egy kodifikációs bizottság dolgozna az egyetem szervezeti és működési szabályzatának (SzMSz) módosításán, szerintük pont Kupper volt az, „aki a szenátus által létrehozott bizottság felállítása ellen szavazott, és legitimitását mindvégig megkérdőjelezte.”

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a Zeneakadémia működésével kapcsolatos kérdéseket alapvetően az intézmény belügyének tartják, de a végkifejlet az, hogy:

Kupper András április 27-i sajtónyilatkozata, a fenntartónak küldött április 24-i tájékoztatása, illetve az, ami a vezető kollégákkal folytatott személyes beszélgetések során elhangzott, ellentmondanak egymásnak.

A helyzet feloldása érdekében a szenátus kilenc tagja kezdeményezte a rektornál rendkívüli szenátusi ülés összehívását május 5-re.

Nem sokkal az MTI-közlemény megjelenése után a rektor sajtózárat rendelt el, azaz minden nyilatkozat a rektor írásos engedélyéhez kötött. Itt van a Facebook-poszt az utasításról a Zeneakadémia hallgató önkormányzatának oldalán:

1 /2015. (IV.28.) rektori utasítás a sajtónyilatkozatrólI. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEKA Szervezeti és Működési Szabályzat...

Posted by LFZE Tanulmányi hirdető on Tuesday, 28 April 2015