Hollywoodi színész is lövi a dzsihádistákat

2015.05.11. 15:57 Módosítva: 2015.05.11. 16:45

Az 51 éves Michael Enright hátat fordított Hollywoodnak és az A-listás sztárok világának, hogy kiképzése után Szíriában harcba szállhasson az Iszlám Állam terroristái ellen. A manchesteri korábban színész olyan filmekben szerepelt, mint a Karib-tenger kalózai: Holtak kincse, amelyben Johnny Depp és Orlando Bloom mellett játszott, az öt éve megjelent Kéjjel-nappal, melynek főszereplői Tom Cruise és Cameron Diaz voltak, vagy épp a 2009-es Vén csontok Robin Williamsszel és John Travoltával.

28809FFC00000578-3074978-image-m-27 1431196309480
Fotó: Michael Enright / Facebook

Robin, John és én a forgatáson végig improvizáltunk, mindenkit megnevettettünk

– mesélt a Daily Mailnek Enright, akit egyébként olyan sorozatokból is ismerhetünk, mint A SHIELD ügynökei, a Gyilkos elmék, a Castle, a Döglött akták, a Helyszínelők, az Alias, vagy épp a J.A.G. - Becsületbeli ügyek.

A színész két hónapja, mindenféle harcászati tapasztalat nélkül érkezett Szíriába, ahol a helyi kurdok fegyveres alakulata, a YPG képezte ki. Azt mesélte magáról, hogy már a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után is szeretett volna fegyvert fogni, akkor mégsem úgy alakult az élete, ám amikor meglátta a jordániai pilóta élve elégetéséről készült felvételt, akkor úgy érezte, valamit tennie kell. Azt mondja, a felkavaró felvételt máig a telefonján őrzi, és mindig megnézi, amikor úgy érzi, apadni kezd benne a harci kedv.

Egyenruhában alszunk, a nap mind a 24 órájában rajtunk van. Mellettünk az AK-47-esünk fekszik. Az enyémet Olgának hívják, mert Romániából került hozzám. Ő az egyetlen állandó társam, úgyhogy elneveztem.

Enright egyébként tinédzserként, néhány alkalmi szerep kedvéért látogatott ki az Egyesült Államokba, majd úgy beleszeretett az országba, hogy végül Hollywoodban telepedett le.

Úgy érzem, Amerika adósa vagyok, hiszen amikor idejöttem, tárt karokkal várt az ország.

Michael Enright

Mivel tartott attól, hogy valaki esetleg hátráltatná vagy visszatartaná, barátainak sem árulta el a tervét.

Egyszerűen csak eljöttem, és aztán a Facebookon jelentettem be nekik. Elnézést kértem tőlük, amiért még csak elköszönni sem voltam képes. Mert az is lehet, hogy már talán nem térek vissza, nem tudhatom.

Ám nemcsak ismerősei, hanem édesanyja és testvére elől is eltitkolta, hogy hová készül. Végül levélben közölte a családdal, hol is van.

Írtam anyámnak egy levelet. A nővéremet nemrég diagnosztizálták rákkal, úgyhogy ő most épp sugárterápiás kezelésen vesz részt. Csak remélni tudom, hogy mindketten átvészeljük ezt az időszakot.

Az eddigi legveszélyesebb akciója során egyébként a frontvonalon kellett őrséget állnia. Erről a feladatáról azt mesélte:

Azt szeretnéd, ha láthatnád őket, miközben ők nem vesznek észre téged. Amikor pedig egy repülőgép a fejed felett zúg el, és még tüzelni is kezd, az a leghihetetlenebb, legijesztőbb és leghangosabb hang, amit valaha hallhattál.

Enright egyébként sokat mérgelődik szülőhazája miatt, amiért Szíria helyett inkább Irakra koncentrálnak. Szerinte ha több légitámadás érné az Iszlám Állam egységeit, akkor akár hónapok alatt fel lehetne számolni a terrorszervezetet. Azt is mondja, hogy nincs különösebben honvágya, és boldog, hogy jó célt szolgálhat, a terroristák túsza pedig biztosan nem lesz majd, mert ha olyan helyzetbe keveredik, akkor az utolsó töltényt inkább magának tartogatja.