Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Újra összeállt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

2015.05.12. 17:23

Több mint tíz éve vártuk ezt a jó hírt, mondta Pákh Imre, miután a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép megérkezett Debrecenbe a Déri Múzeumba. A Golgota tulajdonosa, akit az MTI New Yorkban ért el úgy vélte, hogy Munkácsy három híres festményének, a Krisztus Pilátus előtt című képnek, a Golgotának és az Ecce Homónak együtt kell lennie, mégpedig Debrecenben.

  Szerinte egy hónapon belül lezáródhatnak a tárgyalások a Golgotáról is, így a három kép végleg együtt maradhat a Munkácsy-trilógia Debrecenben.  A festményt az MNB Értéktár programja keretében vásárolták meg, és az MNB a debreceni Déri Múzeumban helyezik el. Ezzel a Ecce Homo után már a trilógia két darabja van magyar állami tulajdonban.

A képet a beemelés után letekerik a hengerről és két napig pihentetik, hogy akklimatizálódjon, mivel a tavaly júliusi elszállítása óta nem volt kiemelve a ládából. Ezután vakkeretre feszítik, ekkor derül ki, kell-e restaurátori beavatkozás, majd a díszkeretbe helyezve felkerül arra a falra, amely tavaly óta üresen várta a múzeum Munkácsy-termében a kép visszatérését. A közönség várhatóan jövő hét keddtől láthatja ismét együtt a Munkácsy-trilógiát Debrecenben.