Kerényi Imre: A magyar íróknak kéne egy kis diktatúra

2015.05.27. 09:26

Terjedelmes cikket közöl Kerényi Imre Nemzeti Könyvtáráról a Magyar Nemzet. Az írás felütése szerint Kerényi fölöslegesen sok pénzt – mint azt mi is megírtuk, 300 millió forintot – kapott a könyvtár legújabb köteteire, és összesen már mintegy 1,5 milliárd forintot költhetett el különböző projektekre. Ehhez kapott tavasszal újabb 300 millió forintot.

„A Nemzeti Könyvtárnak nincs létjogosultsága a könyvpiacon” – nyilatkozta a lapnak Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke. Szerinte ezeket a köteteket az induláskor kapott összeg harmadából is ki lehetett volna hozni.

Bármelyik könyvkiadó sokkal olcsóbban és igényesebben adta volna ki ezeket a könyveket,

mondta Zentai, aki szerint a Nemzeti Könyvtár felesleges pazarlás. Arról nem beszélve, hogy olyan könyvek jelentek meg a piacon, amelyek már jelen voltak más kiadó gondozásában. A Nemzeti Könyvtár ráadásul a piaci viszonyokba is beavatkozik, hiszen ingyen osztogat könyvtáraknak és egyéb intézményeknek olyan könyveket, amelyek kiadásakor más kiadók a pénzüket kockáztatták.

A könyvpiacot jól ismerő egyik nyilatkozó szerint eleinte nagy érdeklődés volt a Nemzeti Könyvtár példányai iránt, valószínűleg a sikeres médiakampány miatt. Az érdeklődés azonban mára erősen mérséklődött. Az újságnak egy kortárs író is nyilatkozott névtelenül, akit Kerényi többször is megkeresett, hogy népszerűsítse a könyvsorozatot, ám ő hiába mondott nemet, Kerényi folyamatosan zaklatta, szerinte ez egy „szellemi építkezésként felfogható közös kaland”. Az említett író szerint Kerényi azt írta neki, hogy

„gyűrje le szocializációs és származási görcseit”, és ne féljen a véleményformáló fővárosi köröktől, hiszen közeleg az idő, amikor kritikákat is már csak „mi” fogunk írni.

A Magyar Nemzet Kerényi Imrét is megkereste, aki azt mondta, ő nem foglalkozik a kritikákkal: „A Nemzeti Könyvtár jó és megy. Engem a magyar értelmiség kritikai szemlélete nem nyűgöz le. Ady Endre sem nyűgöz le. A Nemzeti Könyvtár a nemzeti-konzervatív oldal ízlését tükröző kánon." A Magyar Nemzet újságírójának Kerényi a könyvfesztiválon állítólag azt mondta:

Kéne egy jó kis elnyomás, diktatúra, börtönbe kellene zárni az írókat, ott majd fordíthatnának idegen nyelvű irodalmat, mint Göncz Árpád annak idején.