A Tiltott Városban nem lehet pucér nőt fotózni

2015.06.01. 18:37
Felháborodott a pekingi Palotamúzeum, ismertebb nevén a Tiltott Város vezetése, miután egy kínai fotós hiányosan öltözött (értsd: pucér) modellekkel készített sorozatának több képe is ott készült.
forbiddencity-a

A múzeum illetékesei a meztelen képeket a volt császári palota múltját megszégyenítő incidensnek nevezték közleményükben, amit  az váltott ki, hogy Kínában szélsebesen terjedni kezdtek azok a fotók, amelyeket Vang Tung (azaz Wanimal) május közepén posztolt mikroblogján. Az  egyiken egy fiatal hölgy egy 600 éves márvány sárkányfejen ül pucéran, szétterpesztett lábakkal, egy másikon pedig hátulról kapták lencsevégre, amint nekidől egy faragott korlátnak, s a háttérben turisták vonuló tömege látszik.

  A Palotamúzeum vezetése szerint a fényképezést előzetesen nem jelentették be, ahhoz engedélyt nem kértek, viszont lefülelték a tetteseket, akik éppen a Legfelső Harmónia Csarnoka előtt készültek újab fotóra.  A hivatalos álláspont szerint a fotózással megsértették a közrendet, a társadalmi morált és a múzeum kulturális légkörét, egyúttal megszentségtelenítették a kulturális ereklyéket is. 

  A kínai közösségi médiában ugyancsak heves támadások érték Vangot, aki állítólag azt nyilatkozta, ő csak a munkáját végezte, a kritikára válaszul pedig azt is megjegyezte, lám, ez a sorsuk a meg nem értett művészeknek.  A China Daily című angol nyelvű napilapban idézett szakértő szerint a művész szándékos nyilvános nudizmusért és vizuális zavarkeltésért 5-10 nap közötti elzárást is kaphat. Az is felmerült, hogy Vangot - viselkedése miatt - felteszik a renitens turisták feketelistájára.