Elköltözik a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, de csak az utca túloldalára

2015.06.03. 15:25 Módosítva: 2015.06.03. 15:27

Úgy tűnik, alaptalannak bizonyultak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kilakoltatásáról szóló pletykák: a gyűjtemény költözését ugyan évek óta tervezik a Pálffyné-palotából, de csak a Reviczky utca túloldalára, a Wenckheim-palotába, a FSZEK központi épületébe - tudtuk meg a Zenei Gyűjtemény vezetőjétől, Bándoli Katalintól.

Ezek azonban egyelőre csak tervek. Ha a költözés megvalósul a Zenei Gyűjtemény egy térben, nagyobb alapterületen illeszkedne a Központi Könyvtár egységes szolgáltatásához.

Az biztos, hogy a költözés motivációi között a gazdaságosabb működtetés igénye is szerepel. Praktikus  a könyvtárnak, de végső soron az olvasók, használók is csak jól járnának vele. A főépületbe átmenő Zenei Gyűjtemény helyén konferenciatermet alakítanának ki, valamint zenei-irodalmi szalont, hogy a palota továbbra is alkalmas lehessen koncerthelyszínnek, kiállító teremnek, tudományos előadásoknak, zenés gyerekfoglalkozásoknak és felolvasóesteknek. Itt oldanák meg a könyvtár teljes szerzeményezési és feldolgozó feladatait is.

A helycsere után a muzikális olvasók is kényelmesebben hozzáférhetnének majd a népszerű kottatárhoz és a klasszikus zenei cd-khez. Minden kotta, könyv, cd, videó, dvd és zenei szaklap ugyanott lesz elérhető, ahol a kölcsönözhető könyvek, a Budapest- és a Szociológiai Gyűjtemény. Arról viszont, hogy az átköltözés még idén vagy csak jövőre valósulna-e meg, egyelőre nincs döntés.

A zenei gyűjtemény egyébként tavaly májusban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját: 1964-ben maga Kodály Zoltán is jelen volt a megnyitón.